Vilanova -varis bio-

Bernat de Vilanova  (Catalunya, segle XIII)  Cavaller. Fou un dels distingits al costat de Jaume I el Conqueridor, a la campanya de Múrcia del 1266.

Bertran de Vilanova  (Catalunya, segle XIII)  Cavaller. Gaudia de l’estima de Jaume I el Conqueridor. Exercí funcions de missatger de confiança entre el monarca i la seva filla Violant d’Aragó, casada amb Alfons X de Castella.

Climent de Vilanova  (País Valencià, segle XIV – segle XV)  Cavaller. Assistí al Parlament valencià de l’interregne. El 1411 fou missatger d’aquella assemblea davant el Parlament del Principat, reunit a Tortosa.

Galceran de Vilanova  (Catalunya, segle XIII – segle XIV)  Cronista. Hi ha notícia que redactà una crònica, avui perduda, del regnat d’Alfons II el Franc.

Manuel de Vilanova  (Catalunya, segle XIV)  Cavaller. Germà de Galceran de Vilanova. Serví Castella a les ordres d’Enric de Trastàmara, amb el seu germà. Victoriós Enric, rebé terres de recompensa pels seus serveis.

Marc Vilanova  (Catalunya, segle XIV)  Pintor. És autor del notable retaule de santa Caterina, que el cònsol català a Damasc oferí, el 1385, al monestir del Sinaí, on encara s’hi conserva.

Ramon de Vilanova  (País Valencià, segle XIV – Sardenya, Itàlia, segle XIV)  Cavaller. Segurament fill de Vidal i pare del Ramon que fou algutzir de Pere III el Cerimoniós. El 1323 anà a l’expedició per conquerir Sardenya que dirigí l’infant Alfons, el futur Alfons III el Benigne. Morí a la campanya.

Ramon de Vilanova  (Catalunya, segle XV)  Cavaller. Lluità a favor de Joan II a la guerra que li féu el Principat. El 1486, després de caure Berga en poder de l’infant Ferran, el futur rei Catòlic, aquest el nomenà cap de les forces joanistes a la muntanya.

Vidal de Vilanova  (País Valencià, segle XIV – segle XV)  Cavaller. El 1412, amb el jurista Domènec Mascó, fou missatger del Parlament de València, reunit a Morella, davant del del Principat, aplegat a Tortosa, poques setmanes abans del compromís de Casp.

Respondre