Alfons III de Catalunya

(Nàpols, Itàlia, gener 1299 – Barcelona, 24 gener 1336)

“el Benigne”  Rei de Catalunya-Aragó (1327-36). Alfons III de Catalunya, IV d’Aragó i II de València. Segon fill de Jaume II de Catalunya i de Blanca d’Anjou. Pel seu matrimoni (1314) amb Teresa d’Entença, neboda d’Ermengol de Cabrera, comte d’Urgell i vescomte d’Àger, rebé aquests títols i els territoris corresponents a canvi de 100.000 sous jaquesos.

En vida del seu pare va dirigir les operacions militars de la conquesta de Sardenya (1323-24). Quan morí, el succeí per la renúncia del primogènit, Jaume. El nou rei es comprometé a ajudar el seu cunyat, Alfons XI de Castella, en la conquesta de Granada, per por d’una nova invasió musulmana, però el de Castella signà la pau unilateralment amb Mohamed IV.

Malgrat haver proclamat en l’estatut de Daroca (1328) la indivisibilitat de la Confederació catalano-aragonesa, per influència de la seva segona dona, Elionor de Castella, creà per al primogènit del seu segon matrimoni, l’infant Ferran, el marquesat de Tortosa i, tot seguit, li atorgà nombrosos territoris i viles del regne de València; però l’oposició del país, i singularment dels comissionats de València, el va obligar a revocar les donacions (1332).

Alguns abusos en l’administració dels funcionaris catalans i, sobretot, les maniobres dels genovesos provocaren una revolta a Sardenya, que començà a Sàsser el 1329 i que aviat deixà reduït el domini català als nuclis urbans de Sàsser, Càller i Esglésies. Alfons III morí mentre tractava d’arribar a un acord de pau amb Gènova (1336).

13 pensaments sobre “Alfons III de Catalunya

 1. Retroenllaç: Aguiló, Pere d’ | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Violant d’Aragó | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Unió d’Aragó | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Teresa d’Entença | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Sarrià, Bernat de | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Sardenya, influència catalana a | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Sagué, Sibil·la de | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Rocabertí i Desfar, Guillem de | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Orcau, Arnau d’ | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Càller, influència catalana a | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Bas, vescomtat de | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Jaume I d’Urgell | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Gènova, guerres contra | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s