Casp, Compromís de

(Casp, Aragó, 24 juny 1412)

Acord adoptat del compromís pres a Alcanyís (Aragó) d’elegir nou jutges o compromissaris dels regnes de la Corona de Catalunya-Aragó -tres d’Aragó, tres del Principat i tres del País Valencià- per declarar el successor de Martí l’Humà, mort sense hereu directe.

Els principals pretendents eren: el comte Jaume II d’Urgell, besnét per línia masculina d’Alfons II; Frederic de Luna, fill natural de Martí el Jove; Lluís d’Anjou, nét per línia femenina de Joan I; Alfons II de Gandia i Ferran de Trastàmara, besnét per línia femenina d’Alfons II.

Tot i que el pretendent amb més drets era el comte d’Urgell, la força i el nombre dels enemics del comte, l’animadversió dels parlamentaris aragonesos, la campanya en contra empresa per sant Vicent Ferrer i el papa Benet XIII, partidaris de Ferran de Castella, i les poques simpaties que despertava entre la burgesia, juntament amb la presència de tropes enviades per Ferran al regne de València, van fer necessària una solució pactada entre els parlamentaris d’Aragó i el Principat consistent en la designació de jutges que havien de resoldre el conflicte.

Els compromissaris, la majoria partidaris de Ferran, reunits a Casp, dictaren sentència favorable a Ferran de Castella, home poderós i favorable als interessos de l’aragonès papa Benet, i d’aquesta manera va ser introduïda la nova dinastia Trastàmara a la Corona de Catalunya-Aragó.

11 pensaments sobre “Casp, Compromís de

 1. Retroenllaç: Cardona, Aldonça de (varis) | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Bertran, Pere (varis) | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Basset, Pere | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Bardaixí, Berenguer de | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Benet XIII | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Avinyó, Marc d’ | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Aranda, Francesc d’ | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Alfons II de Gandia | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Alfons I de Gandia | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Sanç | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Gualbes, Bernat de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s