Lloria, Roger de

(Scalatea, Itàlia, 17 gener 1250 – València, 19 gener 1305)

Almirall de la flota catalana (1283). Magnat sicilià al servei dels monarques de la corona catalano-aragonesa. De petit passà a Catalunya amb la seva mare, Bella d’Amici, dida de Constança de Sicília; molt aviat es casà amb Margarida Llança, germana de Conrad Llança.

Pere II el Gran el nomenà almirall el 23 d’abril de 1283 i li confià la defensa de Sicília contra els angevins. El 8 de juliol de 1283 va desfer l’estol de Carles I d’Anjou al port de Malta i s’apoderà de les illes de Malta i Gozzo. Aquesta i altres accions de les naus catalano-sicilianes determinaren que Carles d’Anjou emprengués una àmplia ofensiva naval contra Sicília, dirigida pel seu fill Carles II el Coix.

Roger de Lloria sorprengué i desféu l’estol angeví al golf de Nàpols el dia 5 de juny de 1284, i féu presoner el mateix Carles el Coix, que després serví al sobirà catalano-aragonès d’objecte de negociació. En una expedició per la costa africana, s’apodera de l’illa de Gerba (setembre 1284).

Quan, el maig de 1285, els croats francesos de Felip III l’Ardit començaren a penetrar a Catalunya, Pere el Gran el cridà a Barcelona perquè amb les seves naus obstruís el proveïment de l’exèrcit francès per mar. L’almirall es presentà el 24 d’agost al port de Barcelona, i pocs dies després (la nit del 3 al 4 setembre 1285) va desfer totalment l’armada francesa al golf de Roses; els seus homes feren dels vençuts una matança atroç i un immens botí. La victòria significà la fi de la croada i la retirada de les tropes franceses del Principat.

Lloria acompanyà Alfons II el Franc en la conquesta de Mallorca (1285-86) i d’allí fou novament enviat a Sicília, on es posà al servei de Jaume de Sicília (futur Jaume II el Just), germà de l’anterior. Reorganitzà la marina siciliana i menà una sèrie de victorioses expedicions: el març de 1286 saquejà les costes franceses des del cap Leucata fins a Aigüesmortes, el juny de 1287 derrotà un estol de naus pontifícies i angevines (davant de Punta Palinuro, Basilicata) i l’any 1269, juntament amb el rei Jaume de Sicília, portà una ofensiva contra Calàbria i assetjà Gaeta.

Quan Jaume II, ja rei de la corona catalano-aragonesa, firmà el tractat d’Anagni (1295), que lliurava l’illa a la Santa Seu, Roger de Lloria, com molts magnats catalano-aragonesos i sicilians, es negà a acceptar el tractat i féu costat a la coronació de Frederic II de Sicília (març 1296), germà de Jaume II, com a rei de Sicília.

Després, per desavinences personals amb Frederic, tornà al servei de Jaume II, que, en compliment dels compromisos d’Anagni, l’envià contra els sicilians. El 1298 s’apoderà de Pati, el 4 de juny de 1299 derrotà la flota siciliana al cap Orlando i poc després a Ponça, on féu presoner l’almirall Conrad Dòria.

Els sobirans li havien donat extenses propietats a les contrades de València i d’Alacant, on es retirà després del tractat de Caltabellota (1302).

A la seva mort, fou enterrat al monestir de Santes Creus.

16 pensaments sobre “Lloria, Roger de

 1. Retroenllaç: Xèrica i Álvarez de Azagra, Jaume (II) de | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Panissars, batalla del coll de | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Orlando, batalla del cap | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Montornès (varis) | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Lloria i d’Entença, Berenguer de | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Lloria, Nicolau de | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Lloria, Joan de | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Lloria | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Llança, Margarida | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Llança, Manfred | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Llança, Conrad | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Joinville, Nicolas de | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Formigues, illes | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Entença, Berenguer V d’ | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: D’Amichi, Bella | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Catalunya, Croada contra | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s