Frederic II de Sicília

(Barcelona, 13 desembre 1272 – Palerm, Itàlia, 25 juny 1337)

Rei de Sicília (1296-1337). Fill de Pere II el Gran de Catalunya-Aragó i de Constança de Sicília. El testament del seu germà Alfons II de Catalunya-Aragó donà la corona catalano-aragonesa a un altre germà, Jaume II el Just, segon fill de Pere el Gran, i disposà també que Sicília fos cedida a Frederic. Jaume II, però, es limità a concedir-li la lloctinència.

Després de la guerra contra els angevins, que acabà amb la pau d’Anagni (1295), Jaume II cedí Sicília i altres possessions italianes a la Santa Seu en benefici dels angevins, a canvi de Còrsega i Sardenya. En desacord amb aquest tractat, els sicilians coronaren rei Frederic (1296).

Durant els anys 1298-99, els angevins envaïren Sicília amb el suport de Jaume II, forçat pels termes del tractat d’Anagni. Roger de Lloria, passat al bàndol angeví, vencé als sicilians al cap Orlando (1299) i a Ponza (1301), però, retirat Jaume II de la lluita, els sicilians venceren, i l’any 1302 fou signada la pau de Caltabellota. Després d’això, Frederic autoritzà l’expedició de Roger de Flor i els almogàvers a Grècia, en recompensa a l’ajut prestat especialment al setge de Messina.

Arribada la pau a l’illa, Frederic féu entrar a la cort Arnau de Vilanova, el nomenà conseller (1310) i l’ajudà en les reformes del govern de l’illa: dividí el Parlament en tres braços, l’eclesiàstic, el militar i el popular (d’acord amb el model català), en sentit democràtic. També dictà mesures econòmiques per tal de refer-se de les guerres.

Poc després, però, Robert de Nàpols envaí novament l’illa, i Frederic, aprofitant aquesta infracció del tractat de Caltabellota, nomenà hereu del regne el seu fill Pere, convertint en hereditària una monarquia que, segons el pactat a Caltabellota, era només vitalícia. Aquesta nova lluita es resolgué a favor de Frederic, i l’angeví Robert de Nàpols hagué de signar una treva.

S’ocupà també dels afers de la Gran Companyia Catalana a Orient; nomenà el seu segon fill Manfred, duc d’Atenes i, per la seva poca edat, hi trameté Bernat Estanyol com a lloctinent (1312), i a la seva mort el seu fill natural Alfons Frederic, el qual creà el nou ducat de Neopàtria (1319).

Hagué de suportat encara una nova invasió angevina de Robert de Nàpols (1325) que, si bé fracassà, devastà l’illa i provocà una nova crisi econòmica que esdevingué crònica i féu retornar Sicília a una situació gairebé feudal.

Sota el seu regnat, el ducat d’Atenes sofrí diversos atacs de Gautier II de Brienne, en croades afavorides pel papa Joan XXII (1330 i 1335), totes elles rebutjades.

Malalt d’artritisme des de feia temps, Frederic morí dos anys després prop de Calàbria.

27 pensaments sobre “Frederic II de Sicília

 1. Retroenllaç: Sesplanes | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Puigverd (varis/es) | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Ponç VI d’Empúries | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Ponç V d’Empúries | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Pere II de Sicília | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Orlando, batalla del cap | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Orland | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Novelles, Ot de (varis) | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Mont-roig (varis) | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Montcada i de Pinós, Guillem Ramon de | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Lloria, Roger de | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Lloria, Joan de | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Joan de Sicília | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Jaume II de Catalunya | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Guillem de Sicília | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Frederic de Sicília | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Frederic d’Aragó | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Ferran de Mallorca | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Expedició Catalana a Orient | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Estanyol, Berenguer | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Elisabet de Sicília | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Castellnou, Dalmau de | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Castellar, Jaume | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Bonifaci VIII | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Alfons Frederic | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Agosta, comtat d’ | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Ponts, Guerau de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s