Catalunya, Croada contra

Catalunya, Croada contra

(Catalunya-Aragó, 1284 – 1 octubre 1285)

Guerra iniciada per Felip III de França.

Fou un intent fracassat d’invasió militar de Catalunya tirat endavant per un exèrcit croat francès. L’objectiu era l’entronització a la corona catalano-aragonesa de Carles de Valois, fill del rei francès.

Aquesta croada era motivada per la incorporació de Sicília, el 1282, als territoris de Pere II el Gran, incorporació que no va acceptar ni França ni el papat. El papa Martí IV va fer donació a Carles dels reialmes de Pere II i el coronà a Roma (1284).

L’exèrcit croat, que era molt nombrós, va iniciar la seva marxa des de Tolosa. Jaume II de Mallorca es va posar al costat de la coalició capeto-angevina. Tot i així, algunes places del Rosselló van haver de ser reduïdes per la força, com fou el cas d’Elna.

Pere II va acudir al coll de Panissars amb la intenció d’aturar l’invasor, però, conscient que no s’hi podia enfrontar, va retirar-se. Girona va suportar un llarg setge, del 27 de juny fins al 10 de setembre. Quan capitulà, era evident que l’exèrcit croat havia perdut tota la capacitat ofensiva i estava, a més a més, delmat per la lluita i per les malalties.

D’altra banda, l’almirall Roger de Lloria esclafà l’armada francesa al golf de Roses, el 3 i 4 de setembre, de manera que el proveïment per mar de l’exèrcit invasor restava del tot anul·lat. El 13 de setembre els francesos iniciaren una penosa retirada.

El mateix Felip III se’n tornava malalt a causa d’una epidèmia que s’havia propagat durant el setge. Les forces de Pere II no van estar pas d’empaitar-los. L’1 d’octubre va caure damunt la reraguarda francesa al coll de Panissars i hi feren una gran mortaldat.

Felip III va morir a Perpinyà, víctima de la malaltia, i les pretensions de Carles de Valois sobre Catalunya-Aragó van ser desestimades pel tractat d’Anagni, el 1295.

11 pensaments sobre “Catalunya, Croada contra

 1. Retroenllaç: Lloria, Roger de | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Llibre del Rei en Pere | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Jaume II de Mallorca | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Felip III de França | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Clariana (varis) | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Castelló (varis) | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Albesa | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Vilacert, Bernat de | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Sicília, conquesta de | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Santa Maria d’Agost, combat de | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Panissars, batalla del coll de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s