Jaume II de Catalunya

(València, 10 agost 1267 – Barcelona, 2 novembre 1327)

el Just”  Rei de la corona catalano-aragonesa (1291-1327) i de Sicília (1286-95). Era fill de Pere II el Gran i de Constança de Sicília.

Per tal de tenir les mans lliures per ocupar-se dels problemes mediterranis, signà la pau amb Sanç IV de Castella en el tractat de Monteagudo (1291), on fou estipulat el matrimoni, no realitzat, del sobirà amb Isabel, filla del rei de Castella, i fou confirmada la zona d’expansió d’ambdós estats a l’est de la Península.

En virtut de la pau d’Anagni (juny 1295) Jaume II renuncià tots els seus drets sobre Sicília i retornà Mallorca al seu nebot, Jaume II de Mallorca; va ésser pactat el seu matrimoni amb Blanca d’Anjou i el pontífex prometé investir el rei de la corona catalano-aragonesa de les illes de Còrsega i Sardenya, cosa que s’esdevingué l’any 1297.

Aquesta pau amb el papa i els Anjou significava el repudiament de la infanta Isabel de Castella, la qual cosa contribuí a perjudicar l’amistat de Catalunya-Aragó i Castella. Jaume II envaí el regne de Múrcia (1296) i conquerí Alacant, Elx, Oriola, Llorca i la mateixa capital. En la sentència arbitral de Torrelles, el rei de Portugal actuà de mitjancer (1304) i repartí el regne de Múrcia entre els dos regnes.

A Anagni, Jaume II s’havia obligat a lluitar contra el seu germà Frederic II si aquest no volia lliurar l’illa de Sicília. Aquesta situació provocà noves lluites a la Mediterrània entre els ja antics rivals: els Anjou i els reis de Sicília. La pau de Caltabellotta (1302) posà fi definitivament a aquesta situació. Frederic fou reconegut rei de Sicília, però amb el títol de rei de Trinàcria, amb la qual cosa s’afirmà l’existència d’una dinastia catalana a Sicília.

En col·laboració amb Castella, Jaume II intervingué en la conquesta de Tarifa (1292) i, uns quants anys després, a conseqüència de l’acord d’Alcalá de Henares, en les empreses de Ceuta, Gibraltar i Almeria (1309). La mort (1322) molt prematura de la seva segona muller Maria de Xipre, germana d’Enric II de Xipre, impedí la incorporació, d’altra banda ja problemàtica, d’aquest regne a la corona catalano-aragonesa.

L’any 1307 suprimí l’orde dels Templers i uns quants anys després creà la de Montesa (1317). La darrera empresa brillant del regnat fou la conquesta de Sardenya (1323-24), acomplerta per l’infant Alfons. El 1300 el rei fundà l’Estudi General de Lleida, primera universitat de Catalunya. En temps de Jaume II tingué lloc l’expedició dels almogàvers i de la Gran Companyia Catalana a Orient.

Aquest regnat pot ésser considerat la síntesi de tota la política de la corona catalano-aragonesa: d’una banda, projecció a la Mediterrània, i, de l’altra, presència dels estats de la corona a la Península, sobretot a l’est. En l’aspecte interior, cal remarcar que Jaume II decretà (1319) la indivisibilitat dels seus regnes, i que aquesta disposició va cloure els problemes ocasionats per les particions de Jaume I i Pere II el Gran.

131 pensaments sobre “Jaume II de Catalunya

 1. Retroenllaç: Rajadell, Ponç de | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Rabassa, Guillem | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Puigverd (varis/es) | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Pou, Bernat de | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Portella, Berenguer de (varis) | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Ponç VI d’Empúries | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Ponç V d’Empúries | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Masià de Ros, Àngels | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Pedralbes, monestir de | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Palau Reial Major | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Palau Episcopal | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Orlando, batalla del cap | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Orcau, Ramon d’ | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Napolió | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Mur (varis/es) | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Montsorís, Arnau de | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Montpaó (varis) | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Montornès (varis) | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Montcada, Gastó de | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Montcada, Mata de | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Matoses, Bartomeu | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Martí, Bernat | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Margarida I de Bearn | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Manresa, Ramon de | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Llotger, Joan | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Lloria i d’Entença, Berenguer de | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Lloria, Roger de | Dades de Catalunya

 28. Retroenllaç: Lloria, Joan de | Dades de Catalunya

 29. Retroenllaç: Llibre de Saviesa | Dades de Catalunya

 30. Retroenllaç: Llança, Conrad | Dades de Catalunya

 31. Retroenllaç: Just, Ramon Berenguer | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s