Jaume II de Catalunya “el Just”

(València, 10 agost 1267 – Barcelona, 2 novembre 1327)

Rei de la corona catalano-aragonesa (1291-1327) i de Sicília (1286-95). Era fill de Pere el Gran i de Constança de Sicília. Per tal de tenir les mans lliures per ocupar-se dels problemes mediterranis, signà la pau amb Sanç IV de Castella en el tractat de Monteagudo (1291), on fou estipulat el matrimoni, no realitzat, del sobirà amb Isabel, filla del rei de Castella, i fou confirmada la zona d’expansió d’ambdós estats a l’est de la Península.

En virtut de la pau d’Anagni (jun/1295) Jaume II renuncià tots els seus drets sobre Sicília i retornà Mallorca al seu nebot, Jaume II de Mallorca; va ésser pactat el seu matrimoni amb Blanca d’Anjou i el pontífex prometé investir el rei de la corona catalano-aragonesa de les illes de Còrsega i Sardenya, cosa que s’esdevingué l’any 1297. Aquesta pau amb el papa i els Anjou significava el repudiament de la infanta Isabel de Castella, la qual cosa contribuí a perjudicar l’amistat de Catalunya-Aragó i Castella. Jaume II envaí el regne de Múrcia (1296) i conquerí Alacant, Elx, Oriola, Llorca i la mateixa capital. En la sentència arbitral de Torrelles, el rei de Portugal actuà de mitjancer (1304) i repartí el regne de Múrcia entre els dos regnes.

A Anagni, Jaume II s’havia obligat a lluitar contra el seu germà Frederic si aquest no volia lliurar l’illa de Sicília. Aquesta situació provocà noves lluites a la Mediterrània entre els ja antics rivals: els Anjou i els reis de Sicília. La pau de Caltabellota (1302) posà fi definitivament a aquesta situació. Frederic fou reconegut rei de Sicília, però amb el títol de rei de Trinàcria, amb la qual cosa s’afirmà l’existència d’una dinastia catalana a Sicília.

En col·laboració amb Castella, Jaume II intervingué en la conquesta de Tarifa (1292) i, uns quants anys després, a conseqüència de l’acord d’Alcalá de Henares, en les empreses de Ceuta, Gibraltar i Almeria (1309). La mort (1322) molt prematura de la seva segona muller Maria de Lusignan, germana d’Enric II de Xipre, impedí la incorporació, d’altra banda ja problemàtica, d’aquest regne a la corona catalano-aragonesa.

L’any 1307 suprimí l’orde dels Templers i uns quants anys després creà la de Montesa (1317). La darrera empresa brillant del regnat fou la conquesta de Sardenya (1323-24), acomplerta per l’infant Alfons. El 1300 el rei fundà l’Estudi General de Lleida, primera universitat de Catalunya. En temps de Jaume II tingué lloc l’expedició dels almogàvers i de la Gran Companyia Catalana a Orient.

Aquest regnat pot ésser considerat la síntesi de tota la política de la corona catalano-aragonesa: d’una banda, projecció a la Mediterrània, i, de l’altra, presència dels estats de la corona a la Península, sobretot a l’est. En l’aspecte interior, cal remarcar que Jaume II decretà (1319) la indivisibilitat dels seus regnes, i que aquesta disposició va cloure els problemes ocasionats per les particions de Jaume I i Pere el Gran.

21 pensaments sobre “Jaume II de Catalunya “el Just”

 1. Retroenllaç: Torrellas, concòrdia de | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Tarraconense, província eclesiàstica | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Sunyer, Joan | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Suda de Tortosa, la | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Sicília, influència catalana a | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Flor, Roger de | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Rosselló i Cerdanya, comtats de | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Ramon Berenguer I d’Empuries | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Querimònia, la | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Queralt, Bernat de | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Prades, comtat de | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Prades | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Portell, Pere de | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Ponts, Guillem de | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Ponts, Guerau de | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Just, el | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Bas, vescomtat de | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Joan | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Jaume d’Aragó | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Gerolda | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Gènova, guerres contra | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s