Pere II de Catalunya “el Gran”

(València, 1240 – Vilafranca del Penedès, Alt Penedès, 11 novembre 1285)

(Pere II de Catalunya, III d’Aragó i I de València). Rei de Catalunya-Aragó (1276-85). Fill de Jaume I de Catalunya-Aragó i de Violant d’Hongria. El 1248 fou nomenat hereu de Catalunya i Mallorca, però a la mort dels seus germans Alfons i Ferran reclamà la totalitat de l’herència paterna en perjudici de Jaume, el germà petit, i el seu pare el nomenà hereu de Catalunya, Aragó i València (1262).

Durant els darrers anys de regnat de Jaume I assumí la direcció de les empreses militars i lluità contra els sarraïns al sud de València, sotmeté el regne de Múrcia en profit de Castella i s’enfrontà amb el seu germanastre Ferran Sanxis de Castre, cap de la noblesa rebel. El jun/1262 es casà amb Constança, filla primogènita de Manfred de Sicília. A la mort d’Enric I de Navarra (1274) reivindicà l’herència d’aquest regne en nom del seu pare, però fracassà a causa de la intervenció de França.

El 26/jul/1276 heretà Aragó, Catalunya i València i encaminà els primers actes de govern a sotmetre definitivament els musulmans rebels de València i la noblesa de la Catalunya occidental. El seu germà Jaume (que havia heretat l’anomenat Regne de Mallorca: Balears, Rosselló i Cerdanya i el senyoriu de Montpeller) es reconegué feudatari seu.

Hàbil diplomàtic, es va aprofitar del fet de tenir en el seu poder els infants de la Cerda per obligar Alfons X de Castella a mantenir bones relacions amb ell; en efecte, a les entrevistes de Campillo i d’Ágreda (mar/1281) Alfons el Savi i el seu fill Sanç, firmaren una aliança amb Pere el Gran. També acordà pactes amb Portugal, Anglaterra i l’imperi d’Orient.

D’aquesta manera creà una àmplia xarxa de suports internacionals per tal que li fessin costat en la seva futura política expansiva pel Mediterrani; així doncs, mort Manfred de Sicília (1266) i executat Conradí (1268), Pere es convertí, de fet, en el cap del gibel·lisme i en defensor dels drets de la seva muller al regne de Sicília, ocupat pels angevins.

Aprofitant l’hostilitat dels sicilians contra Carles d’Anjou i havent rebut l’ofrena de l’illa per part d’una ambaixada siciliana, Pere desembarcà a Palerm i en el curs del 1282 i del 1283 es possessionà de Sicília i de les illes de Malta, Gozzo i Gelves. De retorn als seus regnes peninsulars i després d’un cèlebre episodi cavalleresc i poc polític (desafiament de Bordeus), expugnà el castell d’Albarrasí (1284) i incorporà aquest senyoriu a la corona.

L’onerosa política fiscal a que l’obligaven les seves empreses expansives provocà el descontentament dels aragonesos, que no se sentien beneficiats per l’expansió mediterrània, i després d’uns enfrontaments amb la noblesa d’Aragó, hagué de jurar el Privilegi General de la Unió. Mentrestant, a les costes italianes, les naus catalano-sicilianes, comandades per l’almirall Roger de Llúria, derrotaren repetidament la flota angevina.

El papa Martí IV, contrari al domini català de Sicília, no solament excomunicà Pere el Gran (nov/1282), sinó que arribà a concedir la investidura de Catalunya, Aragó i València al fill del rei de França (1284). Un exèrcit de croats travessà els Pirineus i derrotà les tropes catalanes que se li oposaren (els aragonesos no col·laboraren en la defensa dels regnes), però, sortosament, els estralls causats per la pesta entre els invasors i la superioritat naval dels catalans, que obstaculitzaven l’aprovisionament de l’exèrcit francès per mar, obligaren els croats a retirar-se, i al coll de Panissars Pere el Gran derrotà les tropes de Felip III de França quan es retiraven.

El seu germà Jaume, rei de Mallorca, aprofità el moment de la invasió per trencar la fidelitat deguda a Pere el Gran, per la qual cosa aquest envià el seu fill (el futur Alfons el Franc) amb un estol per castigar la traició i incorporar el regne mallorquí a la corona, si bé no pogué veure el resultat de l’expedició perquè morí abans.

82 pensaments sobre “Pere II de Catalunya “el Gran”

 1. Retroenllaç: Isabel de Mallorca i de Foix | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Isabel d’Aragó i de Sicília | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Híxar, Pere Ferrandis d’ | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Gisbert (varis) | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Gironella (varis) | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Frederic II de Sicília | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Foixà, Arnau (II) de | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Foix, Constança de | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Felip III de França | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Espés | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Escorna, Ramon | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Ermengol X d’Urgell | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Erill i de Coserans, Bernat Roger (I) d’ | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Eimeric, Guillem | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Desllor (varis) | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: D’Amichi, Bella | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Clariana (varis) | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Cervià, Guerau de (varis) | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Cervera, Ramon de (varis) | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Cervera, Ponç de (varis) | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Cervelló i de Cabrera, Alemany de | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Cervelló, Guerau de (varis) | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Castre, Ferran Sanxis de | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Castelló (varis) | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Castellnou, Alfons de | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Cartellà, Arnau Guillem de (varis) | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Cardona i d’Empúries, Ramon de | Dades de Catalunya

 28. Retroenllaç: Cardona, Guillem de (varis) | Dades de Catalunya

 29. Retroenllaç: Cardona (varis) | Dades de Catalunya

 30. Retroenllaç: Cardona, Beatriu de (vàries) | Dades de Catalunya

 31. Retroenllaç: Campillo, tractat de | Dades de Catalunya

 32. Retroenllaç: Caldes, Pere de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s