catalano-aragonesa, Corona

(1137 – 1716)

(o Corona de Catalunya i AragóEstat mediterrani, anomenat també modernament unió o confederació catalano-aragonesa, marc institucional dins el qual s’han desenvolupat històricament els Països Catalans i Aragó entre els segles XII i XVIII.

Originat per la unió dinàstica de Catalunya i d’Aragó duta a terme amb la donació, per part de Ramir II d’Aragó, del regne d’Aragó, del comtat de Ribagorça i del regne de Saragossa, al comte Ramon Berenguer IV de Barcelona, mitjançant el compromís de matrimoni del comte amb la seva filla i hereva Peronella (acomplert el 1150).

Ramon Berenguer renuncià a titular-se’n rei -només Peronella es titulà reina d’Aragó-. Però a partir del seu fill i successor (1162) Alfons I de Catalunya-Aragó els sobirans de la nova monarquia esdevingueren reis tant per als aragonesos com per als catalans.

Felip V, a partir de la guerra de Successió propugnà i practicà una política d’assimilació a Castella dels regnes que formaven part d’aquella corona, cosa que féu el 1707 per al regne de València i per al d’Aragó, el 1715 per al regne de Mallorca i el 1716 per al Principat de Catalunya.

Amb els decrets de Nova Planta, finalitzà com a organització estatal la corona catalano-aragonesa, malgrat que la monarquia hispànica dels Borbó continuava essent considerada legalment com una agregació de regnes diversos.

59 pensaments sobre “catalano-aragonesa, Corona

  1. Retroenllaç: So, Guillem de | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Sanluri, batalla de | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Sança de Castella (reina Catalunya) | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Sanç VII de Navarra | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Sanç I de Mallorca | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Sanç IV de Castella | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Sanç, Jeroni | Dades de Catalunya

  8. Retroenllaç: Salses, castell de | Dades de Catalunya

  9. Retroenllaç: Roig, Andreu | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s