Joana Enríquez

(Torrelobatón, Castella, 1425 – Tarragona, 13 febrer 1468)

Reina de Navarra (1447-68) i de Catalunya-Aragó (1458-68). Filla de l’almirall de Castella Fadrique Enríquez i mare de Ferran el Catòlic. Per raons polítiques es casà (1447) amb l’infant de Catalunya-Aragó Joan, futur Joan II, que aleshores, juntament amb l’almirall, menava una política d’oposició al conestable Alvaro de Luna. El 1451 fou nomenada governadora general de Navarra, càrrec que compartí amb el seu fillastre Carles de Viana.

Prengué part molt activa en la guerra civil navarresa entre el seu marit i Carles; l’enemistat entre aquest darrer i Joana no trigà a manifestar-se obertament, cosa que agreujà l’enemistat de Joan II amb el seu fill. Menà personalment les negociacions de Vilafranca del Penedès (1461), acord de curta durada entre la reialesa i els organismes catalans.

El 1461 fou jurada a Catalunya com a tutora del seu fill Ferran, la qual cosa volia dir que assumia la lloctinència general de Catalunya, i des d’aquest càrrec s’enemistà progressivament amb els diputats i consellers de Barcelona; se n’anà de la ciutat el mar/1462, quan l’esclat de la guerra civil ja era un fet ineludible.

Els anys següents prengué part molt activa en un seguit d’esdeveniments de la contesa: defensa de Girona (1462), missió diplomàtica prop de Lluís XI de França i d’Enric IV de Castella, i campanyes militars de l’Empordà (1462-66). El 1465 fou nomenada pel seu marit lloctinent general de tots els regnes de la corona catalano-aragonesa. La seva mort, en plena guerra civil, significà per a Joan II la pèrdua d’un dels col·laboradors més eficaços en els difícils moments en què es trobava a causa de la guerra.

13 pensaments sobre “Joana Enríquez

 1. Retroenllaç: Perapertusa, Francesc de | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Oms i de Santapau, Berenguer V d’ | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Oms i de Sagarriga, Carles d’ | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Mur (varis/es) | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Joan II de Catalunya | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Gironella, torre | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Gastó IV de Foix | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Força Vella, la | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Ferran II de Catalunya | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Espés, Guerau d’ | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Enric “Fortuna” | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Copons (varis/es) | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Blanca | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s