Ripollès, el

Comarca de Catalunya: 956,62 km2, 24.999 hab (2017), densitat: 26,13 h/km2, capital: Ripoll

Formada per 19 municipis: Campdevànol – Campelles – CamprodonGombrèn – Llanarsles Llosses – Molló – Ogassa – Pardines – PlanolesQueralbs – Ribes de Freser – Ripoll – Sant Joan de les Abadesses – Sant Pau de Segúries – Setcases – Toses – Vallfogona de Ripollès – Vilallonga de Ter

Situada entre la Cerdanya (nord-oest), el Conflent i el Vallespir (nord), la Garrotxa (est), Osona (sud) i el Berguedà (oest).

GEOGRAFIA FÍSICA – És constituïda per l’alta vall del Ter i els seus afluents de capçalera. Morfològicament, s’hi poden distingir dos sectors diferenciats: el septentrional o alt Ripollès, format pels massissos calcaris del Pirineu, amb una altura que oscil·la entre 2.000 i 3.000 m, però de relleu suau (pic de Costabona, puig de Bastiments, Puigmal, Balandrau i Puigllançada, entre altres), i el meridional o baix Ripollès, desenvolupat sobre els materials terciaris suaument plegats, on dominen les valls amples i les altituds moderades (1.535 m alt, màxima a la serra de Milany). La compartimentació del relleu dóna una gran individualitat a les diverses valls (vall de Camprodon, de Setcases i de Prats de Molló; valls de Núria, de Ribes, de Gombrèn, de Pardines, de Vallfogona i de les Llosses). El clima es caracteritza pel fet d’ésser fred i humit; les temperatures són baixes durant tot l’any a conseqüència de l’altitud, i el perill de glaçades s’estén d’octubre a maig; les precipitacions són molt abundants (1.123 mm anuals a Camprodon), com a resultat del relleu muntanyós i de la presència de masses d’aire humit procedent del Mediterrani; el règim és bastant uniforme, ja que no existeix cap període de secada, però presenta un màxim estiuenc i un petit mínim hivernal (gener); les precipitacions de neu són notables al sector septentrional, on el període d’innivació dura alguns mesos. La vegetació natural presenta un net predomini de les espècies submediterrànies; la clisèria altitudinal es compon de rouredes amb sotabosc de boix als sectors baixos i solells, pins silvestres (en gran part estesos per l’home) entre 1.300 i 1.600 m, boscos subalpins de pi negre entre 1.600 i 2.300 m i prats alpins als sectors més alts. Hidrogràficament, pertany a la conca del Ter, que rep com a principals afluents el Freser (amb el Rigard, el Merdàs i el Segadell), el Ritort i les riberes de Vallfogona i de les Llosses.

POBLACIÓ I ECONOMIA – El poblament és antic i s’estructura amb característiques semblants a les actuals en el moment de la repoblació. Coexisteix el poblament dispers amb l’agrupat; els pobles se situen bé en replans d’erosió a les altes valls, bé al fons de les valls vora el riu, als sectors més baixos. Demogràficament, registrà un lleuger augment en la centúria 1860-1960, a pesar de l’existència d’un fort corrent d’èxode rural; a causa d’aquest èxode, iniciat des del 1900, 19 dels 25 municipis que tenia la comarca fins al 1960 (en l’actualitat en compta amb 19), patiren un retrocés poblacional notable, i s’incrementaren únicament aquells que tenien recursos, com la indústria i el turisme (Campdevànol, Camprodon, Ribes de Freser, Ripoll i Sant Pau de Segúries). D’ençà que el 1981 s’arribà al màxim demogràfic de tot el s XX, amb més de 33.000 h, les xifres de població no han deixat de davallar, a causa principalment de la crisi del sector tèxtil i metal·lúrgic. L’economia de la comarca s’ha basat tradicionalment en la ramaderia i les activitats industrials i artesanes. L’agricultura, obstaculitzada per les baixes temperatures i la dificultat d’obtenir camps de conreus prou amplis per poder ésser mecanitzats, és tant sols una activitat complementària; els conreus ocupen una petita part del territori. Els conreus més estesos són, al sector septentrional, el sègol, les patates (que arriben fins als 1.500 m alt) i els prats; al sector meridional, els conreus més característics són el moresc, les patates i els camps dedicats als farratges. La ramaderia ha tingut tradicionalment una gran importància, especialment de bestiar boví i oví, encara que aquesta última és en retrocés, mentre que augmenta el nombre de vaques, orientades cap a la producció de llet, als llocs més ben comunicats, i a la cria de vedells, als més allunyats. La transhumància hivernal a què obligava la inexistència d’aliments va desapareixer en augmentar el règim d’estabulació. El bestiar porcí com més va més importància pren. L’explotació forestal ha anat perdent intensitat; hi ha excel·lents reserves de pi negre (fusta per a la construcció), de bedolls (fusta adequada per a la torneria) i de faigs (fusta per a mobles), rendibles gràcies a les facilitats de transport i la proximitat dels centres consumidors. De les antigues activitats industrials (farges, armeries, fabricació de claus i teixits), únicament la tèxtil ha persistit fins avui pel fet d’haver-se modernitzat al s XIX amb la incorporació de l’aigua dels rius com a força motriu; malgrat això, el sector és en franca regressió. Els sectors turístic i de serveis han adquirit un major pes relatiu dins l’estructura econòmica de la comarca; hi sobresurten les estacions d’esquí i d’esports d’hivern de la vall de Núria, a més de l’atractiu que suposen els nombrosos monuments romànics.

HISTÒRIA – Hom no és gaire ben informat del poblament prehistòric (al Ripollès s’ha excavat poc). Hi ha documents segurs des dels primers temps dels metalls, quan la comarca fou part de l’àrea megalítica, com les del voltant, amb megàlits a Ripoll i a Gombrèn, i amb coves sepulcrals que corresponen a la mateixa civilització, com el forat de les Tombes de Santa Maria de Besora. Hi ha diverses coves amb materials que sembla que corresponen a l’edat del bronze, que caldrà estudiar amb detall, i un dipòsit de peces del bronze final a Ripoll. No hi ha notícies de poblament, fora de les estructures de coves, durant el primer mil·lenni aC, malgrat el paper important de la comarca com a nucli de comunicacions. Un panorama semblant és vàlid per a l’època romana, de la qual hi ha algun escàs vestigi arqueològic, com les ceràmiques de Besora, i indicis del paper exercit per les comunicacions, especialment la ruta del coll d’Ares. La toponímia d’origen romà fa pensar que la colonització romana (o la romanització) arribaren molt endins. El Ripollès, que formava part, inicialment, dels comtats d’Osona i de Cerdanya, no constituí una entitat territorial fins a la fi del s X, que formà un pagus del comtat de Cerdanya que el 988 esdevingué comtat de Ripollès o de Ripoll, unit el 1003 al de Besalú. Tanmateix, la vall de Ribes restà com a sotsvegueria de Ribes, unida al comtat, i després vegueria, de Cerdanya, encara que als s XVI i XVII n’exercia el càrrec de sotsveguer el veguer de Camprodon. I, a més, a l’alta vall del Ter es formaren la vegueria de Camprodon i la vegueria de la Ral, que al començament del s XVIII formaven de fet una sola vegueria, juntament amb la ampliada de Camprodon (acrescuda també amb Olot i les valls més properes de la Garrotxa)

Enllaços web: Consell ComarcalEstadístiquesViquipèdiaTurisme

41 pensaments sobre “Ripollès, el

 1. Retroenllaç: Alpens (Osona) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 2. Retroenllaç: Àligues, puig de les | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 3. Retroenllaç: Alberes, les | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Vilatinyós * | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Vall-llobre, torrent de | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Vall de Toses, la * | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Toses de la Muntanya * | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Siern, coll de | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Segadell, el | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Seguries de Ter * | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Ritort, el | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Rigard, el | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Puig-alt de Ter | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Pirineus, els | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Pedra Picada, puig de la | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Núria, santuari de | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Montgrony | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Mataplana | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Llosa, pic de la | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Jou, coll de (varis) | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Girona, regió de | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Ges, riu | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Garfull, riera de | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Freser, el | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Finestrelles, pic de | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Fedanci | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Eldesind | Dades de Catalunya

 28. Retroenllaç: Daniel | Dades de Catalunya

 29. Retroenllaç: Curull, serra de | Dades de Catalunya

 30. Retroenllaç: Creueta, coll de la | Dades de Catalunya

 31. Retroenllaç: Conivella, serra de | Dades de Catalunya

 32. Retroenllaç: Clapa, pic de la | Dades de Catalunya

 33. Retroenllaç: Cavallera, serra | Dades de Catalunya

 34. Retroenllaç: Cau, la | Dades de Catalunya

 35. Retroenllaç: Carboners, ribera de | Dades de Catalunya

 36. Retroenllaç: Carançà, vall de | Dades de Catalunya

 37. Retroenllaç: Camprodon, vall de | Dades de Catalunya

 38. Retroenllaç: Bellmunt, serra de | Dades de Catalunya

 39. Retroenllaç: Beget, riu de | Dades de Catalunya

 40. Retroenllaç: Bastiments, puig de | Dades de Catalunya

 41. Retroenllaç: Arija, l’ | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s