Comte Arnau, el

(Ripollès, segle XVI)

Personatge mític. Ha donat peu a una de les llegendes més conegudes del llegendari català.

Aquesta té l’origen en una balada popular nascuda probablement al segle XVI a la comarca del Ripollès, transmesa oralment i recollida posteriorment (segle XIX) per Marià Aguiló i Manuel Milà i Fontanals.

El tema de la cançó va ser de seguida adoptat per Víctor Balaguer i altres escriptors romàntics, que el van reelaborar tot relacionant-lo amb tradicions més antigues i van convertir el personatge del comte en un heroi impietós i disbauxat, l’ànima del qual erra sense repòs per les muntanyes de la Catalunya Vella.

A partir de llavors, la llegenda ha generat una abundant literatura, i ha esdevingut font d’inspiració de poetes, escriptors i dramaturgs, i alhora ha passat a Mallorca, on l’heroi és conegut pel nom del Comte Mal.

3 pensaments sobre “Comte Arnau, el

  1. Retroenllaç: Sant Amanç, serra de | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Arnau, el Comte | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Arimany i Coma, Miquel | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s