Girona (Gironès)

Municipi i capital comarcal: 39,12 km2, 70 m alt, 98.255 h (2016)

Al sector nord-est del país. Seu de bisbat.

GEOGRAFIA FÍSICA I ECONÒMICA: La ciutat s’estén sobre la vall del Ter, prop de la confluència amb els seus afluents Onyar, Galligants i Güell (la ciutat dels quatre rius), en el pas que el riu forma entre la zona muntanyosa de les Guilleries, a ponent, i la serra de les Gavarres, a llevant. El teme municipal, de petita extensió, format per materials d’al·luvió a la part plana i un sector més muntanyós (al voltant de 400 m) a la zona de contacte amb les Gavarres, està en bona part urbanitzat per la conurbació ciutadana i els barris perifèrics (Santa Eugènia de Ter, Palau-sacosta o Montilivi). Malgrat no tenir una gran tradició industrial, s’hi troben algunes empreses importants en el ram alimentari (farineres, derivats del cafè, embotits), químiques (àcid tàrtric, sabons, etc), ciment, mobles, carrosseries, etc. Hi té un gran pes la funció de centre mercantil i comercial, ja que el seu mercat potencial abasta les comarques de l’entorn i es beneficia de la proximitat de la Costa Brava. Cal destacar, però, la creixent activitat turística que -malgrat no tenir una infraestructura hotelera important- es beneficia d’un gran nombre de visitants atrets pel magnífic patrimoni monumental i per l’oferta cultural, lúdica i gastronòmica.

URBANISME I MONUMENTS.- La ciutat té com a eix principal el curs de l’Onyar, que la divideix en dos sectors: el nucli antic i la ciutat moderna. El primer -que s’articula al voltant d’un costerut turó que havia estat murallat- és presidit per la fàbrica de la catedral, que integra estils diversos. Al veí Palau Diocesà hi ha el Museu d’Art de Girona, amb col·leccions importants d’art romànic i gòtic. Altres edificis d’interès de la ciutat antiga són la Pia Almoina (s XV), l’església de Sant Feliu (gòtica i barroca, amb notables sarcòfags paleocristians), els anomenats banys àrabs, d’època romànica, la capella romànica de Sant Nicolau, l’antic monestir de Sant Pere de Galligants, romànic, que allotja l’interessant Museu Arqueològic, o els antics convents de Sant Domènec i dels jesuïtes, que, XVII) i la frondosa vall de Sant Daniel.

HISTÒRIA.- L’origen de la ciutat és una fortificació romana al camí de la Gàl·lia a les terres orientals de la Península, a la vora de la Via Augusta. Tingué la categoria de municipium, i des de la fi del s IV esdevingué seu episcopal d’importància, que ha perdurat al llarg del temps. Després d’una curta època de domini musulmà, l’any 885 s’incorporà a l’imperi carolingi dins l’àmbit de la Marca Hispànica i esdevingué centre d’un important comtat, que el 878 es fusionà amb el de Barcelona, dins el procés de formació política de Catalunya. Les activitats agrícoles, potenciades pel rec Monar, i les dels gremis menestrals i els mercaders donaran impuls a la vida econòmica de la ciutat medieval, que tingué, a més, Taula de Canvi i l’Estudi General. Però la posició estratègica de Girona tingué de nou efectes desastrosos en tots els conflictes bèl·lics franco-espanyols, des de la Guerra dels Segadors fins a la de Successió (setge de 1712) i també a la Guerra Gran (1795). Aquesta situació representà una veritable tragèdia en la Guerra del Francès, quan la resistència a ultrança dels setges de 1808 i 1809 -d’on prové el mite de la immortal Girona reduí la població a la meitat (de 8.000 a 4.000 hab) i causà greus danys a la ciutat. La revolució industrial del s XIX hi incidí només moderadament, igual com les lluites polítiques i socials de l’època. En el camp cultural i de la Renaixença es destacà l’escola d’historiadors gironins. Superada la cruel Guerra Civil 1936-39, la ciutat ha tingut un notable creixement demogràfic i econòmic, modernament molt afavorit pel desenvolupament del turisme i la recuperació de la Universitat.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesTurismeCambra de Comerç

199 pensaments sobre “Girona (Gironès)

 1. Retroenllaç: Margarit i de Biure, Joan de | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Margarit (varis) | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: March i March, Joan | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Maranges i de Diago, Josep Maria de | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Manila, comtat de | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Malcontents, Guerra dels | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Macau i Vilar, Frederic | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Lorenzana-Butrón e Irauregui, Tomás de | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: López i Bernagossi, Innocenci | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Llupià, Maria de | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Llorens i Gardy, Joan | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Lanuza, Josep de | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Lagar Arroyo, Celso | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Lacroix, Fermí de | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Kimhi, David | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Julià (varis) | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Josafat | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Jordà i Soler, Antoni Lluís | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Jordà i Caballé, Ignasi Enric | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Jonama i Bellsolà, Llúcia | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Joarizti i Lasarte, Miquel | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Joan II de Lorena | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Joan I de Catalunya | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Janer i Jubert, Vicenta | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Ishaq ben Zerahya ha-Leví Gerundí | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Indika | Dades de Catalunya

 28. Retroenllaç: Ifern, Narcís | Dades de Catalunya

 29. Retroenllaç: Ifern, Francesc | Dades de Catalunya

 30. Retroenllaç: Hostal Nou, l’ | Dades de Catalunya

 31. Retroenllaç: Hortafà i de Saportella, Caterina d’ | Dades de Catalunya

 32. Retroenllaç: Hisäm I de Còrdova | Dades de Catalunya

 33. Retroenllaç: Harap | Dades de Catalunya

 34. Retroenllaç: Haleví, Zerahia | Dades de Catalunya

 35. Retroenllaç: Guillem (varis) | Dades de Catalunya

 36. Retroenllaç: Guifre | Dades de Catalunya

 37. Retroenllaç: Guerra Gran | Dades de Catalunya

 38. Retroenllaç: Güell | Dades de Catalunya

 39. Retroenllaç: Guàrdia (varis) | Dades de Catalunya

 40. Retroenllaç: Grup Excursionista i Esportiu Gironí | Dades de Catalunya

 41. Retroenllaç: Grahit i Papell, Emili | Dades de Catalunya

 42. Retroenllaç: Gou i Solà, Joaquim | Dades de Catalunya

 43. Retroenllaç: Gispert i Serra, Frederic Maria | Dades de Catalunya

 44. Retroenllaç: Gironella, torre | Dades de Catalunya

 45. Retroenllaç: Girona – Costa Brava, aeroport de | Dades de Catalunya

 46. Retroenllaç: Girona, setges de | Dades de Catalunya

 47. Retroenllaç: Girona, regió de | Dades de Catalunya

 48. Retroenllaç: Girona, província de | Dades de Catalunya

 49. Retroenllaç: Girona, catedral de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s