Folch i Torres, Joaquim

(Barcelona, 15 setembre 1886 – Badalona, Barcelonès, 7 novembre 1963)

Museòleg, historiador i crític d’art. Fill de Lluís Folch i Brossa i germà de Manuel, Lluís, Josep Maria i Ignasi. Estudià a l’Escola de Llotja de Barcelona i als Estudis Universitaris Catalans, institucions de les quals més tard fou professor.

Del 1910 al 1920 es féu càrrec de la pàgina artística de “La Veu de Catalunya”. Col·laborà també a l'”Annuari de l’Institut d’Estudis Catalans”, a “Vell i Nou”, a “D’Ací i d’Allà”, a la “Gaseta de les Arts”, a la “Revista de Catalunya”, al “Butlletí dels Museus” i a “La Vanguardia”.

Fou conservador (1918) i director general (1920-26 i 1930-39) del Departament d’Art Medieval dels museus de Barcelona. Des d’aquest càrrec portà a terme una important tasca de reorganització i modernització dels museus de la ciutat. Gràcies a la seva gestió es van poder reunir al Museu d’Art de Catalunya (inaugurat el 1934) una bona part de les pintures murals romàniques catalanes i salvar-les de llur lamentable mal estat. Fou també assessor artístic de Francesc Cambó.

Home erudit, publicà un resum de la Història general de l’art (1922) i dirigí l’obra, realitzada en col·laboració, L’art català (1955-58, 2 volums). Escriví també nombroses publicacions sobre els frontals romànics pintats a Catalunya, ceràmica de Paterna, etc, i les monografies del pintors Martí i Alsina (1912) i Marià Fortuny (1962).

Entre els càrrecs que ocupà figura el de membre de l’Institut d’Estudis Catalans (1942) i de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi (1959).

11 pensaments sobre “Folch i Torres, Joaquim

 1. Retroenllaç: Museu de la Música de Barcelona | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Gaseta de les Arts | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Folch i Torres, Manuel | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Folch i Torres, Lluís | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Folch i Torres, Josep Maria | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Folch i Torres, Ignasi | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Folch i Brossa, Lluís | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Butlletí dels Museus d’Art de Barcelona | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: vicaria, La | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Societat d’Atracció de Forasters | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Flama | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s