Museu de la Música de Barcelona

(Barcelona, 29 maig 1946 – )

Museu dedicat a la conservació i l’estudi dels instruments musicals. Instal·lat a la casa Quadras, recull el fons de l’antic Museu Municipal de Música de Barcelona. Té l’origen en un projecte del 1921, posteriorment modificat (1935), per a formar un Museu Albéniz. Després de la guerra civil, per iniciativa del seu director J. Ricart i Matas, fou instal·lat als locals de l’Escola Municipal de Música de Barcelona.

Hom hi aplegà diverses col·leccions, especialment la de Joaquim Folch i Torres i de la seva muller, de 198 instruments antics, una valuosa col·lecció de guitarres i un gran nombre d’instruments populars i cultes antics.

El 1980 el seu fons passà a la casa Quadras (adquirida per l’ajuntament de Barcelona el 1973), on el museu prengué el nom actual. D’aleshores ençà el fons s’ha incrementat considerablement (més de mil instruments exposats). Disposa, a més, d’una col·lecció d’instruments mecànics i aparells d’enregistrament i reproducció del so, així com documents històrics de compositors catalans i una biblioteca especialitzada en instruments musicals.

L’any 2001 tancà les portes de l’antiga seu, a l’avinguda Diagonal, i es traslladà temporalment a unes dependències de la Zona Franca, tot preparant els treballs de resituació i nou muntatge museogràfic al complex de l’Auditori de Barcelona.

El 2007 obrí les portes en el seu nou emplaçament, on les sales de l’exposició permanent se situen al voltant de la lluerna central. Exposa una mostra de 500 instruments musicals, dels més de 1 600 que formen la col·lecció del museu, i es completa amb materials audiovisuals i didàctics.

S’estructura en àmbits temàtics en què presenta els elements del llenguatge musical i un recorregut per la història de la música en la cultura occidental, les músiques del món i les d’avui.

L’arxiu històric del museu forma part de l’Espai de Documentació i Recerca, i conserva documents d’arxius particulars i documentació biogràfica i epistolar diversa.

Enllaç web: Museu de la Música

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s