Fortuny i Marsal, Marià

(Reus, Baix Camp, 11 juny 1838 – Roma, Itàlia, 21 novembre 1874)

Pintor, dibuixant i gravador. Fou una de les grans personalitats artístiques del segle XIX. Estudià a Barcelona, al taller de Claudi Lorenzale, i després a Roma (1858-60) pensionat per la diputació, on es relacionà amb el grup dels natzarens.

El 1860 realitzà un primer viatge al Marroc, d’on procedeix l’entusiasme per la llum i pel color, que des d’aquest moment es caracteritzà l’obra (L’Odalisca). La gran composició La batalla de Tetuan, que li encarregà la diputació de Barcelona, restà inacabada, però mostra l’eficàcia compositiva de l’artista.

La seva estada a París, on va conèixer Regnault i Meissonier, enceta dins la seva obra un període de quadres de petit format, que constitueixen una sèrie de teles d’un increïble preciosisme detallista, perfectes quant a tècnica (El col·leccionista d’estampes, L’elecció de model, etc), entre les quals sobresurt La Vicaria (1868-70).

En la seva darrera etapa, l’interès per l’expressió dels efectes de llum mitjançant colors purs (El ferrador marroquí) dugué Fortuny a un desenvolupament de la seva obra de caire preimpressionista, que fou interromput per la seva mort prematura.

9 pensaments sobre “Fortuny i Marsal, Marià

  1. Retroenllaç: Sala i Ardiz, Josep | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Pradell i Ventura, Joaquim | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Nobas i Ballbé, Rossend | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Fabrés i Costa, Antoni | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Llimona i Bruguera, Josep | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Folch i Torres, Joaquim | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Tapiró i Baró, Josep | Dades de Catalunya

  8. Retroenllaç: Dalí i Domènech, Salvador | Dades de Catalunya

  9. Retroenllaç: vicaria, La | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s