Badalona (Barcelonès)

Municipi: 21,18 km2, 6 m alt, 215.634 hab (2016)

S’estèn des del vessant marítim de la serralada de Marina fins a la mar, a l’esquerra del delta del Besòs. Els primitius recursos econòmics del municipi, basats en l’agricultura, la ramaderia i la pesca, s’han vist arraconats durant el s XX a causa del desenvolupament industrial i l’espectacular téxtil, quimic, metal·lúrgic, elèctric, vinícola, farmacèutic, del vidre, les arts gràfiques, materials de la construcció, gas, etc. La població, amb forta aportació d’immigració no catalana, ha passat dels prop de 5.000 habitants a mitjan s XIX als més de dos-cents mil actuals.

 La ciutat s’estén per tot el sector costaner del terme i té el centre històric sobre l’antiga Baitolo ibèrica i l’emplaçament romà de Bètulo, dels quals resten diversos vestigis de temples, termes, carrers, muralles, estàtues, com la Venus de Badalona, etc. L’església arxiprestal de Santa Maria és del s XVII, i a prop seu hi ha el casal de la Torre Vella, d’origen medieval. El Museu Municipal, dedicat a l’arqueologia, va ser construït sobre unes antigues termes romanes. A la ciutat destaquen també nombrosos edificis d’estil modernista i, fora vila, en els antics veïnats absorbits per barriades obreres, algunes masies, com la de Can Canyadó, fortificada, el Castell de Gotmar, la Torre Codina i, molt especialment, l’antic monestir de Sant Jeroni de la Murtra, del qual resten el claustre i part de l’església gòtica.

El municipi celebra, durant els mesos d’abril i maig, la Fira del Llibre, la de l’Arrop i la de la Terrissa. Entre les nombroses associacions que li donen vida, cal citar l’Orfeó Badaloní, l’Agrupació Excursionista i el club de basquet Joventut.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesClub de FutbolMuseuRàdioTelevisió

54 pensaments sobre “Badalona (Barcelonès)

  1. Retroenllaç: Soler i Perejoan, Gaietà | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Soldevila i Barbosa, Alfons | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Santcliment | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Sant Roc -Badalona- | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s