(Barcelona, març 1903 – 1939)
(CADCI) Entitat social i política. Aplegava dependents de comerç i d’oficines de tendència catalanista. Fou inicialment influïda per la Lliga Regionalista, i posteriorment per l’Estat Català i per la Unió Socialista de Catalunya. El 1921, després d’haver participat directament en la formació de centres semblants a diferents llocs de Catalunya, intervingué en la creació de la Federació de Dependents de Catalunya, la qual s’adherí l’abril de 1925 a la Internacional Sindical Socialista d’Amsterdam.
Fomentà la cultura i l’esport entre la classe obrera i impulsà el mutualisme i la creació d’una cooperativa de consum; alhora, participava en tota mena d’actes patriòtics i cívics. Arribà a tenir 20.000 socis (1923) i diverses filials a diferents poblacions.
Sota la dictadura de Primo de Rivera, un grup d’afiliats encapçalats per Jaume Compte protagonitzaren el frustrat complot de Garraf contra el rei Alfons XIII (maig 1925); llavors el Centre fou posat governativament sota l’autoritat d’elements dels sindicats lliures. A partir del 1932 el CADCI fou el principal suport del Partit Català Proletari (PCP), fundat el febrer de 1934.
Als fets del Sis d’Octubre de 1934 la seu del CADCI a Barcelona, on moriren els dirigents Compte i Gonzàlez Alba, fou el principal lloc de la resistència a l’exèrcit. Després, passà a ésser dirigit per Pere Aznar, que resultà elegit diputat (PCP) a Corts en les eleccions del Front Popular (16 febrer 1936). Durant la guerra civil s’adherí a la UGT de Catalunya i fou definitivament dissolta el 1939.
Retroenllaç: Sis d’Octubre, fets del | Dades de Catalunya
Retroenllaç: González i Alba, Manuel | Dades de Catalunya
Retroenllaç: Garriga i Roca, Rafael | Dades de Catalunya
Retroenllaç: Arquer i Saltor, Jordi | Dades de Catalunya
Retroenllaç: Cubas i Oliver, Enric | Dades de Catalunya
Retroenllaç: Aznar i Seseres, Pere | Dades de Catalunya
Retroenllaç: Puig i Esteve, Josep | Dades de Catalunya
Retroenllaç: CADCI | Dades de Catalunya