Unió General de Treballadors

(Barcelona, 12 agost 1888 – )

(UGT)  Central sindical obrera d’orientació marxista lligada estretament al PSOE. Va ésser fundada en el congrés celebrat a Barcelona i presidit per Pablo Iglesias. Al capdavant va ésser col·locat un comitè nacional resident a Barcelona; la primera presidència va recaure en Antoni García Quejido.

A la fi del 1888 la UGT va quedar constituïda, bé que només amb 27 seccions i 3.355 federats. El congrés del 1899 va ordenar el trasllat del comitè nacional a Madrid. Durant la dictadura de Primo de Rivera, continuà funcionant legalment, i el seu congrés, celebrat a Madrid (1928) va ratificar la seva col·laboració amb el règim.

Durant la Segona República fou un dels sindicats importants de l’estat, malgrat que tingué poca incidència a Catalunya. Durant la guerra civil lluità activament contra el bàndol franquista, i el 1939 hagué de passar a la clandestinitat.

A partir de la dècada de 1980 s’allunyà del PSOE, degut a la seva política econòmica del govern socialista, i s’aproximà a les postures de CCOO, amb la qual declarà la vaga general del 14 de desembre de 1988. El 1994, després de la fallida de la cooperativa d’habitatges PSV que afectà a 13.000 famílies, es posà en dubte la gestió i el funcionament del sindicat.

Enllaç web: Unió General de Treballadors de Catalunya

2 pensaments sobre “Unió General de Treballadors

  1. Retroenllaç: Unión Obrera, La | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Unió General de Sindicats Obrers de Catalunya | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s