Centelles (Osona)

Municipi d’Osona (Catalunya): 15,18 km2, 496 m alt, 7.410 hab (2016)

0osona(ant: Santa Coloma de Pujolric o de Vinyoles)  Situat a l’extrem sud de la plana de Vic, a la conca alta del Congost i al peu del Collsuspina. El relleu és accidentat a l’est i a l’oest i cobert de boscos de pins i alzines.

La vida econòmica del municipi es reparteix entre l’agricultura de secà (blat, blat de moro i patates), la ramaderia (porcí i aviram), la indústria, molt diversificada (tèxtil, adoberia, construcció i alimentària), i el comerç. Pedreres calcàries en explotació. Important mercat de tòfones. També és un centre d’estiueig, amb torres i xalets. Àrea comercial de Vic.

La vila es desenvolupà durant l’edat mitjana i prengué una típica forma allargassada (conserva una porta de les antigues muralles); hi destaquen l’antic palau dels comtes del Castell de Centelles, a la plaça Major, i l’església parroquial de Santa Coloma és esmentada ja el 898 dins el terme del castell de Centelles, i refeta el 1711, té una notable capella del segle XVI.

Dins el terme hi ha els veïnats del Carrer de les Falgueres, el Carrer de les Comtesses, la Llavina i el Cerdà de la Garga, diverses urbanitzacions i les ruïnes de l’església de Santa Magdalena de Vilarestau i l’antiga ermita romànica de Sant Pau de Gémenes, així com la fageda residual de Sauva Negra.

Enllaços web:  AjuntamentEstadístiques

13 pensaments sobre “Centelles (Osona)

 1. Retroenllaç: Santa Coloma de Vinyoles | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Rossell, Francesc | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Garga, pla de la | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Esparreguera | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Costa-Amic, Bartomeu | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Comes (varis) | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Cerdà i Sunyer, Ildefons | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Cerdà de la Garga, el | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Barnils i Giol, Pere | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Carrera i Pujal, Jaume | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Bosc de Centelles i Cardona, Baltasar | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Badosa i Salvans, Ramon | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Osona – Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s