Estat Català

(Barcelona, 18 juliol 1922 – )

Organització nacionalista. Fundada per Francesc Macià, alhora partit polític i d’acció directa; el seu òrgan fou el periòdic “Estat Català”. El seu nacionalisme radical provocà una repressió molt dura i, després del cop d’estat del general Primo de Rivera, els caps del partit fugiren cap a França. A l’interior, l’organització funcionà per mitjà d’un directori que orientava les activitats dels militants, enquadrats en escamots, reclutats sobretot al CADCI i a diversos ateneus

El 1925, els elements més radicals constituïren la sotsorganització La Bandera Negra, l’objecte de la qual era “la defensa nacional segons el mètode d’acció directa”. Posteriorment, Estat Català visqué una etapa de gran activitat: constituí un comitè pro presos, emeté l’emprèstit Pau Claris (que li permeté l’autofinançament) i publicà a Barcelona el “Butlletí d’Estat Català”.

Macià, malgrat que els cenetistes i els comunistes es negaren a ajudar-lo, es decidí a donar, des de l’exterior, un cop de força que provoqués un alçament general a Catalunya i en altres llocs d’Espanya. Encara que la policia francesa féu avortar la conspiració de Prats de Molló (nov/1926), els fets i el subsegüent procés a Macià, J. Carner-Ribalta, V. Gassol i d’altres detinguts donaren una ressonància internacional a Estat Català com a principal força que afrontava la dictadura.

Macià féu després, amb V. Gassol, un viatge a Amèrica, on aconseguí l’ajut d’unes quantes entitats catalanes d’ultramar, i convocà una assemblea a l’Havana (1928) que preparà una Constitució. Al mateix temps, Estat Català, reorganitzat a l’interior, col·laborà en la preparació del complot avortat per Sánchez Guerra (1929) i envià Aiguader com a representant de l’organització al pacte de Sant Sebastià (1930).

Amb vista a les eleccions d’abr/1931, Estat Català passà a formar part d’Esquerra Republicana de Catalunya, però, amb l’aprovació de l’Estatut, alguns grups radicals se’n separaren i formaren diversos grups polítics (el futur Partit Nacionalista Català, Nosaltres Sols!, Estat Català-Partit Proletari, etc). Cap al 1934 es formà, dintre d’Esquerra, un altre grup amb l’antic nom d’Estat Català, i adoptà formes d’organització paramilitar. La pugna que aleshores s’originà entre Dencàs i Lluís Companys es manifestà en els fets del 6/oct.

Pel mai/1936 se separà d’ERC, i dirigit per Josep Dencàs reuní el grup paramilitar Nosaltres Sols!, el Partit Nacionalista Català i alguns sectors de les Joventuts d’Esquerra d’Estat Català. Tingué com a portaveus “Estat Català” i el “Diari de Barcelona” (fins al jul/1937).

Després de la guerra civil, participà en el Front Nacional de Catalunya (1939) i menà una activitat clandestina (1945-60). Reaparegué per l’abr/1976, mantingué una presència testimonial sota la direcció de Josep Planchart i Ramon Rius; s’ha definit com a independentista dels Països Catalans, liberal i interclassista, i tendeix a donar suport a partits nacionalistes.

16 pensaments sobre “Estat Català

 1. Retroenllaç: Be Negre, El | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 2. Retroenllaç: Barrera i Maresma, Martí | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 3. Retroenllaç: Bandera Negra, La | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 4. Retroenllaç: Badia i Capell, Miquel | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 5. Retroenllaç: Assemblea Constituent del Separatisme Català | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 6. Retroenllaç: Arrufat i Arrufat, Ramon | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 7. Retroenllaç: Macià i Llussà, Francesc | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Murià i Romaní, Josep Maria | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Aiguader i Miró, Jaume | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Companys i Jover, Lluís | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Granier i Barrera, Emili | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Esquerra Republicana de Catalunya | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Entesa dels Catalans | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Emprèstit Pau Claris | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Partit Separatista Revolucionari de Catalunya | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s