fets del Sis d'Octubre

Sis d’Octubre, fets del

(Catalunya, del 6 al 11 octubre 1934)

Moviment revolucionari durant la II República, contra la participació de la CEDA en el govern.

El dia 5, Barcelona restava paralitzada per una vaga general i arribaven notícies semblants de les poblacions pròximes. Però la Generalitat dubtava, temorosa de veure’s involucrada en un procés revolucionari sense poder-ne controlar la direcció.

El dia 6, quan va arribar de Madrid la proclamació de l’estat de guerra, Companys va intentar que Batet, cap de la Quarta Divisió Orgànica (5.000 homes) aquarterada a Barcelona, s’adherís a la rebel·lió, però no va aconseguir-ho.

Cap al tard, davant la pressió popular, la Generalitat, per boca de Companys, va proclamar l’”Estat Català dins la República Federal Espanyola”, i tot seguit es va refugiar a la seu del govern tot esperant els esdeveniments.

El dia 7, Batet, amb algunes de les seves forces, va bombardejar l’edifici; poc després era acordada la rendició de la Generalitat, els membres de la qual van ésser detinguts i confinats en el vaixell Uruguai, habilitat com a presó, mentre esperaven que els processessin.

La poca resistència, als locals barcelonins del CADCI, fou reduïda per les forces militars, que els dies següents (del 7 al 11) sufocaren la insurrecció a les altres poblacions catalanes. D’aquesta manera ja es podia donar per acabada la rebel·lió, i també l’efímer Estat Català.

Aquests fets suposaren, pel que fa a Catalunya, la suspensió de l’Estatut d’autonomia i, a escala estatal, la forta repressió de les organitzacions obreres fins a la victòria electoral de les esquerres el febrer de 1936.

11 pensaments sobre “Sis d’Octubre, fets del

 1. Retroenllaç: Campana de Gràcia, La | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Gassol i Rovira, Bonaventura | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Batet i Mestres, Domènec | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Aznar i Seseres, Pere | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Comorera i Soler, Joan | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Vertical | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Uruguay, vaixell-presó | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Treball, Conselleria de | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Treball | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Torrens i Dalmau, Àngel | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Soler i Rabassó, Bartomeu | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s