Barcelona, província de

(Catalunya, 1833 – )

Demarcació administrativa estatal: 7.733 km2. Una de les quatre en què és dividit el Principat. Paral·lel a la costa: serralada Pre-litoral (Montseny) i Serralada Litoral (Montnegre). La vall del Llobregat uneix aquest sistema a la depressió Central i a la regió pre-pirinenca (Cadí, 2.647 m, Pedraforca, 2.497 m). Economia i contribució al PIB espanyol (14,78%), segon lloc. Sector primari: 2% de la població activa.

Regadius al Maresme i les valls i els deltes del Llobregat i el Besòs; vinya. A la depressió Pre-litoral, cereals i hortalisses (Vallès) i vinya (Penedès). A la depressió Central, blat al Lluçanès, el Berguedà i la Plana de Vic; al nord, en terres de secà, cereals i farratge; a la zona pirinenca, explotació forestal. Sals potàssiques i lignits; centrals tèrmiques. Els serveis són el sector de més població activa (56%); la indústria hi continua essent fonamental (42%): alumini, coure, indústria de l’automòbil i material ferroviari, accessoris automobilístics, maquinària industrial, material elèctric. En el sector tèxtil, és la primera província espanyola. Ciment, indústria química, farmacèutica, perfumeria i cosmètica, plàstics, fibres artificials, paper i cartró.

La Mancomunitat de Catalunya (1914) i la Generalitat (1931-39, 1978) han potenciat el comarcalisme. Les comarques incloses a la província són: Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Maresme, Osona, Selva, Vallès Oriental i Vallès Occidental.

Enllaç web: Diputació de Barcelona

6 pensaments sobre “Barcelona, província de

  1. Retroenllaç: Duana Nova | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Dorda i Morera, Joan | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Crespo Azorín, Evaristo | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Copons i de Grimau, Francesc de | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Prat de la Riba i Sarrà, Enric | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Barba Hernández, Bartolomé | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s