Barcelona, Futbol Club

(Barcelona, 29 novembre 1899 – )

Entitat esportiva. Fundada pel suís afincat a Barcelona, Joan Gamper. Fou un dels primers club de futbol creats a Catalunya, gràcies a enginyers i altres tècnics estrangers que van fer conèixer la pràctica d’aquest esport al nostre país. Durant els primers anys la condició de soci, jugador i directiu eren gairebé una sola cosa, sobretot quan les competicions regulars no estaven gaire implantades, i els jugadors -tots ells amateurs– havien de buscar equips per poder competir alhora que havien d’afrontar totes les despeses que la pràctica de l’esport els ocasionava.

L’evolució històrica del club es pot associar als terrenys de joc on ha desenvolupat la seva activitat. En el camp del carrer de la Indústria (1909) el “Barça” començà a convertir-se en una entitat important, tant pel nombre de socis com pels espectadors que convocava en cada partit. Fou en aquella etapa que es va abandonar l’amateurisme i començaren a sorgir jugadors que serien ídols populars. La consolidació de l’arrencada d’aquest procés es va produir en inaugurar-se el 1922 el camp de les Corts, amb una cabuda inicial per a 20.000 espectadors, però que n’assolí fins a 60.000. La dècada dels anys vint confirmà plenament com a espectacle el futbol català, i molt especialment el F.C. Barcelona, amb figures com Samitier. Alhora, la Dictadura de Primo de Rivera convertí el club en el símbol ciutadà d’una catalanitat que era perseguida, i que es concretà en el tancament per ordre governativa de l’estadi de les Corts.

Els efectes de la guerra civil es feren sentir molt en el club; el 6/ago/1936 fou assassinat el seu president, Josep Sunyol. Amb el règim franquista el club va estar a punt de desaparèixer, i el govern imposa als socis les juntes directives. Les noves circumstàncies van donar més força encara a l’identificació entre l’entitat i el poble sotmès a la dictadura. En els anys cinquanta aparegué una gran figura futbolística nova, el jugador d’origen hongarès Ladislau Kubala, que va contribuir que fos evident que el camp de les Corts s’havia fet petit per al potencial del club. Al final de la dècada, l’any 1957, s’inaugurà el Camp Nou, amb una cabuda inicial per a 60.000 espectadors, que amb l’ampliació del 1982 arribà als 100.000.

Ja en el Camp Nou, i sobretot en els darrers anys del franquisme, el F.C. Barcelona anà incorporant públicament símbols de la catalanitat, especialment amb la presidència d’Agustí Montal (fill) i amb els actes del 75è aniversari (1974). Finalment, amb el retorn de la democràcia, la presidència del club es va sotmetre a l’elecció entre els socis. Així, el 1978 accedí a la presidència Josep Lluís Núñez, que fou ratificat en posteriors convocatòries.

Enllaç web: Futbol Club Barcelona

32 pensaments sobre “Barcelona, Futbol Club

 1. Retroenllaç: Balmanya i Parera, Domènec | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 2. Retroenllaç: Alcántara Riestra, Paulino | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Xut! | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Reñé i Padrisa, Lluís | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Ovilvar, baronia d’ | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Sunyol i Garriga, Josep | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Mitjans i Miró, Francesc | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Garcia-Borbón i Fernández de Henestrosa, Llorenç | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Futbol Club Barcelona | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Fornells i Pla, Francesc | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Martínez-Sagi, Anna Maria | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Espanyol de Barcelona, Reial Club Deportiu | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: culer | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Corts de Sarrià, les | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: César | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Bassó i Birulés, Francesc | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Barcelona Atlètic | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Barça | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Atlètic de Catalunya | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Alonso i Herrera, Àngel | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Soteras i Maurí, Josep | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: San Epifanio Ruiz, Juan Antonio | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Sadurní i Urpí, Salvador | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Rivera López, Valero | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Rexach i Cerdà, Carles | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Ramallets i Simon, Antoni | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Núñez i Clemente, Josep Lluís | Dades de Catalunya

 28. Retroenllaç: Museu del Futbol Club Barcelona | Dades de Catalunya

 29. Retroenllaç: Kubala Stecz, László | Dades de Catalunya

 30. Retroenllaç: Guardiola i Sala, Josep | Dades de Catalunya

 31. Retroenllaç: Gaspart i Solves, Joan | Dades de Catalunya

 32. Retroenllaç: Club de Futbol Barcelona | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s