Mancomunitat de Catalunya

(Catalunya, 6 abril 1914 – 20 març 1925)

Institució política. Fou creada per la unió de les quatre diputacions provincials catalanes arran del decret del 1913 que autoritzava la unió de províncies de l’estat espanyol amb finalitats administratives.

Tres òrgans essencials sustentaren la base de l’entitat: l’assemblea general, el consell permanent i la presidència. L’assemblea, que a partir del 1919 comptà amb un president propi, era formada pels 96 diputats de les quatre províncies que es renovaven cada dos anys.

Mancomunitat de CatalunyaEl Consell Permanent, una mena de govern regional, era constituït pel president i vuit consellers, dos dels quals eren elegits per província i de diferents tendències polítiques per evitar el monopoli polític.

El primer president fou Enric Prat de la Riba, elegit el 6 d’abril de 1914 i reelegit el 14 de maig de 1917. Quan morí fou substituït per Josep Puig i Cadafalch, que fou confirmat en la presidència el 1919, el 1921 i el 1923.

Del gener de 1924 al març de 1925, ocupà la presidència Alfons Sala, fundador de la Unión Monárquica Nacional i col·laborador de Primo de Rivera, que el nomenà president de la institució, abans de la seva dissolució.

56 pensaments sobre “Mancomunitat de Catalunya

  1. Retroenllaç: Ateneu Polytechnicum | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  2. Retroenllaç: Acción Valenciana | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  3. Retroenllaç: Alzina i Caules, Jaume | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  4. Retroenllaç: Vergés i Fàbregas, Josep | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  5. Retroenllaç: Aleu, Antoni de P. | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Agell i Agell, Josep | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s