Alfons IV de Catalunya

(Medina del Campo, Castella, 24 febrer 1396 – Nàpols, Itàlia, 27 juny 1458)

“el Magnànim”  Rei de Catalunya-Aragó (1418-58). IV de Catalunya, V d’Aragó, III de València, I de Mallorca i I de Nàpols. Fill de Ferran I de Catalunya i d’Elionor d’Alburquerque.

Es casà amb Maria de Castella (1415), germana del rei castellà Joan II. En ésser proclamat rei, convocà Corts, a las quals demanà capital per a les operacions a Itàlia. Les Corts l’hi negaren i, en una posterior convocatòria (1419-20), el rei acceptà llurs condicions per tal d’obtenir 50.000 florins.

El 1420 marxà a Sardenya, on reduí els nuclis de revoltosos, i després a Còrsega, on s’apoderà de Calvi i posà setge a Bonifaci. L’any 1421, aixecà aquest setge davant la possibilitat d’heretar el regne de Nàpols. Alfons IV entrà a Nàpols i fou reconegut hereu i virrei (1421). Va vèncer els genovesos i els angevins a la batalla naval de la Foç Pisana i després signà la pau amb Gènova i el duc de Milà. Els seus antics partidaris, però, conjuntament amb els angevins, promogueren (1423) una revolta ciutadana que el deixà reduït als castells Nou i de l’Ou, i per aixó tornà a Catalunya.

Un cop a la Península intervingué en la política castellana i ajudà els seus germans Enric i Joan contra el conestable Álvar de Luna. L’any 1429 envaí Castella amb forces pròpies i del seu germà Joan, rei de Navarra, però finalment acordà una treva de cinc anys (1530). Mentrestant mantenia les seves aspiracions a Nàpols: el 1421 arribà a sengles acords amb el papa i Joana II de Nàpols. Tanmateix decidí anar a Sicília i no a Nàpols (1432). Aquell any morí assassinat el seu principal valedor, Gionni Caracciolo, i els seus partidaris reaccionaren obligant Joana II de Nàpols a reconèixer hereu el rei aragonès (1433). Al cap de poc temps moria Lluís III d’Anjou (1434) i després Joana (1435), que en última instància designà Reiner d’Anjou com a successor. Aleshores Alfons IV es dirigí a Nàpols, però un estol genovès el vencé i capturà a Ponça (1435). Empresonat a Milà, el duc Felip M. Visconti l’alliberà per la suma de 30.000 ducats d’or. Alfons decidí de restar a Itàlia i amb l’ajut d’un estol català emprengué la conquesta de Nàpols i, després d’una llarga campanya (1436-42), entrà triomfalment a la ciutat (1443). El 1444 acordà una treva amb Gènova, però la mort del duc de Milà (1447) tornà a encendre la lluita per succeir-lo, en la qual finalment s’imposà Sforza.

A partir d’aleshores restà sempre a Itàlia, envoltat d’una brillant cort de pintors, escultors, literats i humanistes. D’altra banda, efectuà una política imperialista molt ambiciosa destinada a protegir el comerç català amb Orient; pactà el vassallatge del vaivoda de Bòsnia (1444), d’Albània (1447) i Sèrbia, intervingué a Rodes, Egipte, Xipre i Síria, i intentà la conquesta de Constantinoble. Amb aquest objectiu organitzà una croada contra els turcs i envià ambaixadors al preste Joan i a l’emperador de Trebisonda. Constantinoble caigué a mans dels turcs (1453), circumstància que posà en situació molt difícil l’imperi oriental catalanoaragonès, el qual, a la mort del Magnànim, s’enfonsà completament.

Durant el seu regnat exerciren el virregnat a la Península la reina Maria i el seu germà i successor Joan. A Catalunya es produïren els senyals més clars de la crisi econòmica en les lluites aferrissades entre bandositats nobiliàries rivals; l’actitud cada cop més conservadora de les classes poderoses davant les reivindicacions dels remences; les aspiracions més o menys democràtiques de la Busca enfront de les oligarquies urbanes; i, a Mallorca, la lluita entre “forans” i “ciutadans”.

72 pensaments sobre “Alfons IV de Catalunya

 1. Retroenllaç: Isabel d’Urgell i d’Aragó | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Isabel d’Aragó i de Fortià | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Hortafà i de Cruïlles, Pere d’ | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Híxar i de Centelles, Joan Ferrandis d’ | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Guimerà (varis) | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Guillem III de Narbona | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Guillem II de Narbona | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Fluvià, Antoni de | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Fiveller, Ramon | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Ferran I de Nàpols | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Expansió mediterrània de Catalunya | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Erill i de Centelles (germans) | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Enric d’Aragó | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Enric IV de Castella | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Elionor d’Alburquerque | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Dues Sicílies, Regne de les | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Despuig, Lluís | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Desplà, Francesc (varis) | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Desideri, Miquel | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Desfar (varis) | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Cresques Adret | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Centelles (varis/es) | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s