Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM)

(Barcelona, 29 setembre 1935 – )

Partit polític comunista autònom, d’ideologia marxista. Fundat per la fusió del Bloc Obrer i Camperol amb Esquerra Comunista. Un comitè executiu, sota la direcció del secretari general Joaquim Maurín, impulsà l’extensió del partit fora del Principat. La FOUS fou la seva central sindical, i “La Batalla”, el seu portaveu periodístic. El POUM, en formar part del Front d’Esquerres de Catalunya, aconseguí que Maurín obtingués escó de diputat en les eleccions del feb/1936.

Després participà en l’aixafament de la insurrecció militar del jul/1936 i s’integrà en el Comitè Central de Milicies Antifeixistes i en el govern de la Generalitat, amb Andreu Nin com a conseller de Justícia (set-des/1936). Per la seva actitud antiestalinista i arran dels Fets de Maig del 1937, Nin fou assassinat per agents soviètics, mentre que altres dirigents foren detinguts i processats (oct/1938).

A la postguerra es mantingué en la clandestina lluita antifranquista fins als voltants del 1952. Reaparegué el 1973, una part del POUM convergí vers el Moviment Socialista de Catalunya, mentre que una altra mantenia l’organització, que no aconseguí una especial incidència i evolucionà cap a postures independentistes d’esquerra. Va abandonar la seua activitat al començament de la dècada dels 1980, sense arribar a dissoldre’s.

5 pensaments sobre “Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM)

  1. Retroenllaç: Batalla, La | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Unió Provincial Agrària | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: POUM | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Juventud Obrera | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Esquerra Comunista | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s