Nin i Pérez, Andreu

(el Vendrell, Baix Penedès, 4 febrer 1892 – Madrid, 20 juny 1937)

Polític i escriptor. Estudià magisteri. Inicià les primeres actuacions en política el 1912, any en què va afiliar-se al PSOE, del qual fou militant fins que se’n separa amb motiu de l’adhesió d’aquest a la II Internacional.

Marxà aleshores a l’URSS i col·laborà amb Lenin amb l’organització de la III Internacional. Sense estar d’acord amb totes les teories de Trotski, adoptà una actitud antiestalinista a mesura que el dictador afermava el seu poder.

“Els que sota pretext de defensar l’internacionalisme combaten els moviments d’emancipació nacional, en realitat fan el joc a les classes explotadores de la nació dominant” (Andreu Nin, 1931)

Fou expulsat del partit comunista i retornà a Barcelona el 1930, on realitzà una important tasca política. A favor de la llengua catalana, creà una associació per a l’estudi del català a l’escola. Fundador del POUM el 1932, va ésser més tard conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya (1936).

Dissident comunista, fou detingut i assassinat a Madrid per agents del contraespionatge soviètic.

Escriptor de nombrosa literatura política i revolucionària: Les dictadures dels nostres dies (1930), Los problemas de la revolución española i Els moviments d’emancipació nacional (1935), col·laborà en diversos setmanaris, com “L’Hora”, “Front”, etc, en el diari “El Poble Català”, i es féu càrrec de la secció estrangera de “La Publicidad” (1915).

Traduí al català algunes de les obres més importants de la literatura russa, entre elles Crim i càstig (1929) i Anna Karènina (1933).

3 pensaments sobre “Nin i Pérez, Andreu

  1. Retroenllaç: Nueva Era, La | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Lucha Social | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Federació Obrera d’Unitat Sindical | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s