Ferran I de Catalunya “d’Antequera”

(Medina del Campo, Castella, 27 novembre 1380 – Igualada, Anoia, 2 abril 1416)

Rei de Catalunya-Aragó (1412-16). Fill segon de Joan I de Castella i d’Elionor d’Aragó. Les possessions llegades pel seu pare (m 1390), i augmentades pel dot que aportà la seva rica muller, Elionor d’Alburquerque, comprenien un extens territori de Castella i Extremadura. La mort de Martí l’Humà sense successió directa (1410) i l’interregne que seguí a la corona de Catalunya-Aragó suscitaren les seves ambicions polítiques i reivindicà el seu dret a la successió, basat en el fet que era nét de Pere III el Cerimoniós, a través de la mare, Elionor.

La seva candidatura, inicialment poc viable, passà a primer terme en produir-se l’assassinat de l’arquebisbe de Saragossa a mans dels Luna, partidaris de Jaume d’Urgell. Tant la candidatura urgellista com la de Lluís de Calàbria, defensada pels Urrea i l’arquebisbe, quedaren debilitades. Ferran es féu seus els Urrea, mentre a València ajudà amb tropes castellanes i finançà els Centelles, enfrontats als urgellistes Vilaragut. Les intervencions de Benet XIII i de Vicent Ferrer, juntament amb la seva habilitat política, portaren a la concòrdia d’Alcanyís entre els diferents Parlaments de la corona i al compromís de Casp (1412), que el nomenà successor legítim de Martí l’Humà.

Fou coronat aquell mateix any a Saragossa. L’any 1413, instigat pels Luna, sufocà l’alçament de Jaume d’Urgell i el desterrà. Mentrestant, a les Corts de Barcelona (1412-13), l’església i el patriciat urbà aconseguiren del nou rei importants concessions: li imposaren el pactisme i limitaren la seva autoritat a favor de la Generalitat i les Corts. Es posaren les bases de la transformació de la Diputació del General o Generalitat en un organisme de control de la monarquia, i la separació de l’Administració de Justícia del poder reial amb la creació de la Reial Audiència.

La política exterior de Ferran I estigué centrada en els problemes mediterranis. Es féu investir per Benet XIII sobirà dels regnes de Sicília, Sardenya i Còrsega (1412), i combaté els partits oposats a la dominació catalana. Pactà amb Gènova amb la finalitat de posar fi a la situació de tensió entre ambdós estats. Així mateix, pactà amb el soldà d’Egipte i el rei de Fes. Reinstal·là, a més, el consolat català d’Alexandria (1414).

En la resolució del cisma del papat, intervingué en defensa de Benet XIII, però fracassà davant la posició internacional de les corts europees i finalment tornà a l’obediència romana. A la seva mort fou succeït pel seu fill, Alfons IV el Magnànim.

18 pensaments sobre “Ferran I de Catalunya “d’Antequera”

 1. Retroenllaç: Biert, Dalmau de | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Basset, Pere | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Basset, Francesc | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Bardaixí, Berenguer de | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Bardaixí | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Benet XIII | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Antequera, Ferran d’ | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Alfons II de Gandia | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Alfons IV de Catalunya | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Alentorn (cognom) | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Aguiló (cognom) | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Aguilaniu, Gispert d’ | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Suda de Balaguer, la | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Sanç | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Queixal, Antoni | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Perpinyà, conferència de | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Pere d’Aragó | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Casp, Compromís de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s