Igualada (Anoia)

Municipi i capital de la comarca: 8,11 km2, 313 m alt, 38.987 hab (2016)

Situat al centre de la conca d’Òdena, a l’esquerra de l’Anoia, al nord-oest de Barcelona. El terme, poc extens, és ocupat quasi en tota la seva totalitat pel nucli urbà, que gairebé ha arraconat els conreus.

El gran motor de l’economia local és la indústria (tradicionalment tèxtil i d’adobar pells, però avui molt diversificada), que s’ha estés també als termes veïns de Vilanova del Camí, Òdena i Santa Margarida de Montbui, i ha estat la causa del gran creixement demogràfic de tota la zona, sobretot a partir del 1950. El municipi destaca també com a centre de serveis i com a mercat comarcal, amb dues fires anuals, ja que es un centre d’atracció mercantil, principalment per als productes agropecuaris comarcals.

La ciutat, a banda i banda de l’antiga carretera de Barcelona a Lleida, va iniciar la seva expansió urbanística a mitjan s XVIII, coincidint amb el desenvolupament industrial. El nucli antic conserva l’aire medieval, amb la plaça Vella, porticada, i restes de les muralles. A la ciutat destaquen també l’església parroquial de Santa Maria, renaixentista, l’antic convent de Sant Agustí, l’edifici de l’ajuntament, neoclàssic, el Museu de la Ciutat i Comarca (de prehistòria i història industrial) i el Museu de la Pell.

Dins el terme hi ha, a més, l’antiga església romànica de Sant Jaume de la Roixel·la i la capella romànica de Sant Jaume Sesoliveres. És centre d’una àrea comercial dependent de Barcelona.

HISTÒRIA.- El nucli urbà començà a sorgir al s XI. Antigament depenia del monestir de Sant Cugat del Vallès, el qual en va cedir la meitat de la jurisdicció al rei Jaume I (1225), i l’any 1622 el Comú va comprar la jurisdicció que el monestir encara hi tenia. Pere el Cerimoniós li concedí diversos privilegis (1385), gràcies a un dels quals l’any 1386 la ciutat va ésser emmurallada. Ferran d’Antequera, de retorn de Perpinyà, hi morí el 2/abr/1416. La ciutat intervingué en les lluites dels catalans contra Joan II i lluità també contra Felip IV en la guerra dels Segadors. Durant la guerra de Successió va defensar la causa austríaca contra la dels Borbons i en la guerra del Francès, el jun/1808 s’hi alçà, derrotà els francesos al Bruc i obligà el general Schwartz a retornar a Barcelona. Ocupada pels carlins durant la tercera guerra carlina, el 1879 li fou concedit el títol de ciutat. Fou un centre important del moviment obrer i tingué gran prosperitat econòmica durant la I Guerra Mundial.

Enllaços web: Ajuntament – EstadístiquesMuseu de la PellRàdioClub AtlèticMoixiganguers (castellers)

71 pensaments sobre “Igualada (Anoia)

 1. Retroenllaç: Abat i Mestre, Pere | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 2. Retroenllaç: Aguiló | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Aguda de Torà, l’ | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Aeroclub de Barcelona-Sabadell | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Abadal i Casamitjana, Joaquim | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Abadal | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Tous i Soler, Nicolau | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Tous i Mirapeix, Nicolau | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Torres, Jaume | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Tomàs i Rosich, Joan | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Segura i Valls, Joan | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Sant Procopi | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Sant Magí * | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Vila i Mateu, Macià | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Riba i Gabarró, Josep | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Requesens (varis/es) | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Regió 7 | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Pujó i Santaló, Bartomeu | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Poble Sec, el | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Passarell, Elias del Carme | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Padró i Serrals, Joan | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s