Barrera i Maresma, Martí

(la Bisbal d’Empordà, Baix Empordà, 29 maig 1889 – Barcelona, 26 abril 1972)

Sindicalista i polític. Membre de la Unió Federal Nacionalista Republicana, de la qual fou president de les joventuts a Arenys de Mar, on treballava en una fàbrica. Establert a Barcelona, milità activament en els moviments obrers; fou membre del comitè sindicalista de l’Assemblea de València (1916) i, sense ésser anarquista, dirigent del Comitè Regional de la CNT a Espanya. A proposta de Salvador Seguí, fou administrador de “Solidaridad Obrera”, i fins n’assumí un quant temps la direcció. Juntament amb Lluís Companys, Seguí i d’altres dirigents sindicalistes, fou tancat al castell de la Mola, de Maó (1920). Durant la Dictadura treballava d’impressor i, tot i ja no estar integrat dins el sindicalisme, actuà d’enllaç entre la CNT i l’Estat Català.

Membre de l’ERC, fou diputat al Parlament català el 1932 i a les Corts espanyoles el 1936. Fou conseller de Treball de la Generalitat (1933, 1934). Tot i no ésser partidari de l’alçament del 6/oct/1934, fou empresonat i condemnat a 30 anys. Després del triomf del Front Popular a les eleccions del 1936 es reintegrà a la conselleria fins a l’ago/1936. Es distingí per una tasca conciliadora i orientà convenis col·lectius de signe progressiu. President de la Comissió de Responsabilitats Polítiques durant la guerra civil, on excel·lí fent prevaler tothora les normes jurídiques. S’exilià el 1939 i s’establí a Montpeller. L’any 1950 tornà a Barcelona.

Un pensament sobre “Barrera i Maresma, Martí

  1. Retroenllaç: Barrera i Costa, Heribert | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s