Dos Peres, Guerra dels

(Catalunya-Aragó, 1356 – 1375)

Conflicte armat entre Pere III el Cerimoniós i Pere I de Castella.

Entre les causes hi ha la qüestió del sud del regne de València i la regió murciana; Pere I tenia interès a recuperar les regions meridionals del regne valencià, mentre que Pere III procurava atraure’s el seu germanastre Ferran, titular d’importants senyories al sud del regne de València.

També la tradicional aliança de Castella amb Gènova és coherent amb l’endèmica rivalitat entre Barcelona i la ciutat ligur per l’hegemonia comercial al Mediterrani occidental.

No s’ha d’oblidar que, especialment al camp castellà, aquesta guerra fou un trasllat del vell enfrontament noblesa/monarquia, saldat amb el triomf definitiu de la noblesa davant de l’autoritarisme de Pere I.

Així, durant la primera fase (1356-57), Pere III atregué cap a la seva causa Enric de Trastàmara i firmà pactes amb nobles castellans per provocar una sublevació general a Andalusia, mentre que Pere I incità l’infant Ferran a ressuscitar les velles unions aragoneses i valencianes.

Després d’una breu treva (maig 1357), Enric de Trastàmara inicià una ofensiva per terres de Sòria mentre l’infant Ferran, aliat del seu germanastre Pere III feia el mateix per terres de Múrcia. Però, l’esdeveniment més important d’aquesta fase de la guerra fou l’expedició marítima de Pere I contra Catalunya; si bé l’armada castellana (fondejada davant de Barcelona el juny de 1359) s’hagué de retirar sense més conseqüències, l’expedició de Pere I demostrà clarament el poder naval aconseguit per Castella en combatre el seu rival en unes aigües fins aleshores ensenyorides per catalans i mallorquins.

Després de la victòria aconseguida pel Trastàmara a Araviana (setembre 1359), s’arribà a la treva de Deza-Terrer (maig 1361); però la deposició de Muhammad VI, aliat de Pere III, i la restauració al tron granadí de Muhammad V, fidel a Castella, donaren pas a una nova fase de la contesa (1362-63), clarament desfavorable per a la corona catalano-aragonesa.

La pau de Murviedro (juliol 1363) tingué profundes repercussions al bàndol de Pere III: l’assassinat de l’infant Ferran i l’execució de Bernat de Cabrera.

A l’última fase de la guerra (1363-65), la contraofensiva de Pere III i l’entrada a Castella de les Companyies Blanques de Beltrand du Guesclin ocasionaren el replegament de Pere I de Castella, i amb això la contesa s’allunyà de la corona catalano-aragonesa.

A Almazán (1375), es firmà una pau per la qual Pere III renunciava a les seves reivindicacions territorials a Castella a canvi d’una compensació pecuniària, i s’estipulava el matrimoni de la infanta Elionor d’Aragó amb el futur Joan I de Castella.

El llarg conflicte contribuí a agreujar, a la corona catalano-aragonesa, la profunda crisi iniciada al primer terç del segle XIV. A la magnitud de les destruccions causades per les mortíferes ràtzies de Pere I el Cruel, hem d’afegir l’aprofundiment de la crisi de la hisenda reial i la fallida de l’autoritarisme de Pere III, obligat a convocar freqüents assemblees de Corts i a doblegar-se davant les exigències dels estaments privilegiats.

27 pensaments sobre “Dos Peres, Guerra dels

 1. Retroenllaç: Anglesola (varis/es) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 2. Retroenllaç: Xèrica i de Lloria, Pere de | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Sacirera, Guillem | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Ribelles, Ramon de (varis) | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Puigverd (varis/es) | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Pere II d’Urgell | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Pau, Berenguer de | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Palou, Guillem Arnau de | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Palou, Bernat de | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Orriols, Ramon Alemany d’ | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Oluja (varis) | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Morvedre, concòrdia de | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Montornès (varis) | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Montoliu (varis) | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Lara, Isabel de | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Joan d’Aragó i de Castella | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Ferran d’Aragó | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Fenollet i de Saportella, Andreu de | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Fenollar, Humbert de | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Falcs (varis) | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Cornellà (varis) | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Castellolí (varis) | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Castella, guerres contra | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Calverley, Hugh | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Barberà, Guillem de | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Rocabertí i de Montcada, Felip Dalmau I de | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Peres, guerra dels Dos | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s