Blanca I de Navarra

(Castella, 1385 – Santa Maria de Nieva, Castella, maig 1441)

Reina consort de Sicília i després reina propietària de Navarra i comtessa de Nemours. Filla de Carles III de Navarra i d’Elionor de Castella.

Muller de Martí el Jove (1402), hereu de Martí l’Humà i rei de Sicília, del qual tingué un fill (1406), Martí, que morí infant.

Governà durant les expedicions del seu marit, en una de les quals aquest morí (Sardenya, 1409). Blanca romangué a Sicília com a vicària i lloctinent reial (1409-15). No aconseguí de dominar els barons de l’illa, que es dividiren en dues faccions rivals.

La situació es complicà en morir el rei Martí l’Humà; aleshores Blanca fou cobejada pels que pretenien deslliurar Sicília de la corona catalano-aragonesa, mentre que els palermitans pretenien de casar-la amb el baró de Chiusa, per tal d’iniciar una dinastia sicíliana. Bernat de Cabrera intentà així mateix d’apoderar-se d’ella.

El 1419 fou concertat el seu matrimoni amb l’infant Joan (futur Joan II de Catalunya-Aragó), fill de Ferran d’Antequera. Les bodes se celebraren a Pamplona el 1420 i s’anaren a viure a Castella. Tingueren quatre fills: Carles, príncep de Viana (1421), Joan (1422-24), Blanca (1424) i Elionor (1426).

L’any 1425, a la mort del seu pare, heretà Navarra i el 1441 morí deixant el país dividit entre els partidaris del seu marit Joan II i els del seu fill Carles de Viana, que acabà amb l’esclat de la guerra civil que assolà Navarra i que s’enllaçà amb la revolució catalana i la guerra contra Joan II.

7 pensaments sobre “Blanca I de Navarra

  1. Retroenllaç: Montcada i d’Alagó, Joan de | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Montcada i Abbate, Antoni de | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Martí I de Sicília | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Martí | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Joan II de Catalunya | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Carles de Viana | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Blanca | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s