Terrassa (Vallès Occidental)

Municipi i cocapital de la comarca: 70,16 km2, 277 m alt, 216.428 hab (2017)

Situada al sud del massís de Sant Llorenç del Munt, sobre la riera de les Arenes, afluent del Llobregat. Les zones forestals ocupen el sector més nord-occidental del terme; la part septentrional s’integra al parc natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.

L’activitat agrícola ha patit una forta regressió al llarg del s XX, accentuada a partir de la segona meitat de segle com a conseqüència de la intensa industrialització i urbanització. Compta amb una gran tradició tèxtil; l’especialització en la indústria llanera fou molt activa ja des del s XII, i acusà un fort desenvolupament gràcies a la mecanització que s’esdevingué tot al llarg del s XIX. Posteriorment l’activitat industrial tendí a diversificar-se, primer en la mateixa indústria tèxtil i posteriorment en d’altres subsectors, com ara el metal·lúrgic. A final del decenni del 1970 i principi del de 1980, la crisi generalitzada del sector tèxtil es féu notar intensament a la ciutat de Terrassa; ja començat el decenni del 1990, el sector secundari diversificà l’oferta i l’economia basculà cap al sector dels serveis. La proximitat de la ciutat de Barcelona, la seva localització al bell mig de la Depressió Prelitoral i les òptimes comunicacions han estat factors que han contribuït al desenvolupament de la ciutat. El creixement experimentat durant el s XX ha estat espectacular, especialment intens a partir del decenni del 1960. La ciutat, d’estructura radial, al voltant del castell de Terrassa, ha crescut concentricament envoltant el nucli primitiu, situat a la confluència dels torrents de Vallparadís i Monner; el 1904 s’annexionà Sant Pere de Terrassa (l’antiga Egara), inclòs dintre la seva jurisdicció des del s XIII. És centre d’àrea comercial, que juntament amb Sabadell ateny tot el Vallès Occidental. Hi ha algunes escoles universitàries, dependents de la Universitat Politècnica de Catalunya. Museu Tèxtil de Terrassa i Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

HISTÒRIA.- La ciutat romana, anomenada Egara, s’aixecà sobre un poblat ibèric del qual s’han trobat algunes monedes; vers l’any 128 l’emperador Antoni Pius li donà el títol de ciutat municipal; assolí una gran importància, i durant l’epoca visigòtica fou seu episcopal, el primer bisbe de la qual fou Irineu (450); el 614 s’hi celebrà un concili provincial. Amb la invasió sarraïna desaparegué el bisbat i la ciutat fou arrassada (713) i subsistí com a vila d’escassa importància; el nom d’Egara es perpetuà fins al s XIII, en què adoptà el nom de Sant Pere de Terrassa i quedà inclosa dins el terme municipal de la propera vila de Terrassa, que en aquesta època ja agafà preponderància. Aquesta se sap que ja existia el 815 per unes concessions fetes per Lluís el Pietós als catalans. En la capitular de Carles el Calb del 843 o 844, aquest féu donacions als habitants del castell de Terrassa per haver contribuït al deslliurament de la rodalies (1076). El 1233 ja consta com a vila reial. Rebé privilegis de Jaume I, Pere II i altres. El 1392 fou venuda per l’infant Martí la vila i el castell de Terrassa a la ciutat de Barcelona; Ferran II la reincorporà a la corona el 1481. L’activitat tèxtil es remunta al s XII, ja que des de l’any 1100 és coneguda per la indústria de draperia; el 1327 Jaume II va fer donació al monestir de Santes Creus dels drets i les rendes que percebia de dues fàbriques de draps que tenia en domini al·lodial a Terrassa. La vila sofrí els estralls de la pesta el 1588, i als segles següents els de les guerres dels Segadors i de Successió; en aquesta última hi entraren les tropes de Felip V comandades pel duc de Populi i cremaren un centenar de cases. A la guerra del Francès hi va sobresortir el cabdill Joaquim Sagrera. Durant el s XIX augmentà la seva importància a causa del progrés industrial; el 1833 s’hi aixecà la primera fàbrica de vapor, i el 1863 funcionaren els primers telers mecànics. Fou declarada ciutat l’any 1877.

ART.- La ciutat compta amb tres importants edificis preromànics que segueixen el pla de les primitives basíliques del s VI: la basílica dedicada al culte, Santa Maria; el baptisteri separat del temple, Sant Miquel, i la basílica dels difunts, Sant Pere. La basílica de Santa Maria l’església, situada damunt l’emplaçament d’un antic temple del s IV-V, del qual es conserva part del mosaic i la pica baptismal, està decorada amb pintures dels s X i XII i conté a més dos retaules, de Borrassà i de Jaume Huguet. El baptisteri de Sant Miquel, visigòtic, construït totalment al final del s VI, té planta de creu grega, coberta per una cúpula al centre i quatre petites naus amb volta d’aresta als braços de l’edifici; té absis poligonal decorat amb pintures, pertanyents també al final del s X. Malgrat la denominació, la seva funció no ha estat encara completament aclarida, i tant per l’existència de l’absis com per la de la cripta, l’edifici sembla tenir més un caràcter martirià que no pas de baptisteri. L’esmentada cripta és de planta en forma de trèvol i comunica amb el temple per mitjà d’una ‘fenestella confessionis’. L’església de Sant Pere, amb absis trilobular del s VI, consta d’una sola nau (s XII); el lòbul central de l’absis resta clos per un mur decorat amb pintures de la fi del s X.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesTurisme

91 pensaments sobre “Terrassa (Vallès Occidental)

 1. Retroenllaç: Soler i Diffent, Josep | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Serra i Santa, Josep | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Sec, riu -Vallès Occidental- | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Bartra i Lleonart, Agustí | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Santa Magdalena de Puigbarral | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Sans i Guitart, Pau | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Samsó i Bastardas, Jordi | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Sallent i Gotés, Àngel | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Sales i Vallès, Francesc d’Assis | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Roigé i Rodó, Joan | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Roig i Masriera, Enric | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Rodó, Joan | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Ribas i Planas, Ramon | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Pujol, Agustí “el Jove” | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Pratmarsó i Parera, Josep | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Sobrequés i Vidal, Santiago | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Poblenou, el (varis) | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Poal i Jofresa, Josep | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Planes, les -Barcelona- | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Pla del Bonaire, el | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Pi i Sunyer, Francesc | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Pedritxes, serra de les | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Oms, Jaume d’ | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Oller i Biosca, Antoni | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Òdena i Daura, Isidre | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Museu de Terrassa | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Moviment Rialles de Catalunya | Dades de Catalunya

 28. Retroenllaç: Rialles | Dades de Catalunya

 29. Retroenllaç: Morros, Benet | Dades de Catalunya

 30. Retroenllaç: Mompeó, Joan | Dades de Catalunya

 31. Retroenllaç: Medina, Josep | Dades de Catalunya

 32. Retroenllaç: Marsal i Boguñà, Pau | Dades de Catalunya

 33. Retroenllaç: Marsal i Boguña, Ramon | Dades de Catalunya

 34. Retroenllaç: Marsal (varis) | Dades de Catalunya

 35. Retroenllaç: Marinel·lo i Guardiola, Josep | Dades de Catalunya

 36. Retroenllaç: Marinel·lo, Llàtzer | Dades de Catalunya

 37. Retroenllaç: Marinel·ló i Bosch (germans) | Dades de Catalunya

 38. Retroenllaç: Margarit i Calvet, Arnau | Dades de Catalunya

 39. Retroenllaç: Maluquer i Viladot, Joan | Dades de Catalunya

 40. Retroenllaç: Palet i Barba, Domènec | Dades de Catalunya

 41. Retroenllaç: Llongueras i Galí, Bartomeu | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s