Montsià, el

Comarca de Catalunya: 735,42 km2, 67.491 hab (2017), densitat: 91,77 h/km2, capital: Amposta

Consta de 12 municipis: Alcanar – Amposta – Freginalsla Galera – GodallMas de Barberans – Masdenverge – Sant Carles de la Ràpita – Sant Jaume d’Enveja – Santa Bàrbarala Sénia – Ulldecona

Situat al límit amb el País Valencià i Aragó. Limita al nord amb el Baix Ebre, a l’oest amb el Matarranya, al sud amb el Baix Maestrat i a l’est amb la Mediterrània.

GEOGRAFIA FÍSICA: A la dreta de l’Ebre, és accidentada a l’oest pels Ports de Beseit (tossal del Rei, 1.351 m alt; tossal d’en Cervera, 1.347 m) i al sud per les serres de Montsià i la de Godall separades per la vall d’Ulldecona. El pla de la Galera, drenat pel riu de la Galera, i el de la Sénia, drenat pel riu de la Sénia, juntament amb el sector de terrasses fluvials de la ribera dreta de l’Ebre i el delta, constitueixen les zones planes. El 1983 es creà el Parc Natural del Delta de l’Ebre, que de les 7.736 ha que té més de la meitat pertanyen al Montsià. A la costa, baixa i sorrenca, es destaca el port dels Alfacs. Clima mediterrani amb tendència subàrida i pluges escasses. Riquesa de flora i fauna a la zona dels Ports i al delta.

POBLACIÓ I ECONOMIA – La població ha experimentat, durant la dècada 1981-91, un creixement moderat (2,5%), concentrat a Amposta i Sant Carles de la Ràpita. Per sectors productius es reparteix de la manera següent: sector primari (25,7%), secundari (36,8%) i serveis (37,5%). L’agricultura encara és el sector principal de l’economia, amb conreus de regadiu (arròs i cítrics) i de secà (olivera, vinya i ametller). L’activitat pesquera es concentra a Sant Carles de la Ràpita (llagostins) i en grau inferior a les Cases d’Alcanar. Indústria diversificada i en augment. Augment del turisme tant a la zona dels Ports com a la costa. Els nuclis principals, a més d’Amposta, són Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, la Sénia i Ulldecona.

HISTÒRIA – Poblada des del Paleolític superior, conserva restes ibèriques (poblat de la Moleta del Remei) i els romans hi feren passar la Via Augusta. Al s XII, Ramon Berenguer IV cedí pràcticament tot el territori de la comarca a l’orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem. De les dues comandes que s’hi establiren, la d’Ulldecona i la d’Amposta, la darrera passà a la corona a final del segle següent. El Montsià, unit tradicionalment a Tortosa, tant eclesiàsticament com administrativament, fou constituït com a comarca arran de la divisió territorial feta per la Generalitat el 1936.

Enllaços web: Consell ComarcalEstadístiquesViquipèdia

17 pensaments sobre “Montsià, el

 1. Retroenllaç: Baix Ebre, el | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 2. Retroenllaç: Matarranya | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 3. Retroenllaç: Amposta a la Ràpita, canal de navegació d’ | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 4. Retroenllaç: Amposta (Montsià) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 5. Retroenllaç: Alcanar (Montsià) | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Vilar de Santa Maria, el * | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Verd, riu * | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Tortosa, ports de * | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Sant Jordi, golf de | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Planes de Montsià | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Museu del Montsià | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Ebre, delta de l’ | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Ebre, canal de la dreta de l’ | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Delta de l’Ebre, parc natural del | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Carlares, vall de | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Beseit, ports de | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Baix, ribera de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s