Sénia, riu de la

(Baix Maestrat / Montsià)

Riu de la xarxa mediterrània de 49 km de longitud. Neix a les muntanyes de la Tinença de Benifassà, als estreps dels ports de Beseit, s’estén en direcció nord-oest – sud-est i assenyala el límit entre les dues comarques; desemboca al Mediterrani entre la serra de Montsià i la plana de Vinaròs.

És de règim pluvial mediterrani, de gran irregularitat, per la qual cosa es construí l’embassament d’Ulldecona, al Baix Maestrat. La superfície total de la seva conca és de 238 km2. Gràcies a l’embassament han minvat les crescudes, encara que no es poden regular suficientment els estiatges; presenta les aigües altes pels mesos de novembre-abril i les baixes pels de maig-octubre (amb un mínim en aquest últim mes).

S’aprofita per al regatge de les hortes, sobretot després de la regularització de l’embassament, que ha permès l’extensió del regadiu, amb hortes molt ben protegides gràcies a la serra de Montsià i afavorides pel clima benigne i les bones comunicacions.

3 pensaments sobre “Sénia, riu de la

  1. Retroenllaç: Sol-del-riu, torre del | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Pas, el | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Pallerols | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s