Martorell, Bernat

(Sant Celoni, Vallès Oriental, 1390 – Barcelona, 23 desembre 1452)

Pintor. Influït per l’obra innovadora de Lluís Borrassà, n’aprofundí el missatge i la desenvolupà plenament a Catalunya en un moment de coincidència amb l’anomenat estil gòtic internacional, que portà al màxim de les seves possibilitats. La seva obra es caracteritza per la incorporació conscient de la perspectiva geomètrica importada d’Itàlia, per la plasmació de l’expressió naturalista mitjançant el dibuix i el joc conscient dels efectes de llum incidint sobre els objectes.

Es pot seguir, a través de les seves obres conservades, el procés de la seva evolució plàstica. Des del retaule de Cabrera de Mar, passant pel retaule de sant Jordi i culmina en el gran retaule del Salvador, realitzat cap a l’any 1449. Anterior a aquest retaule hi ha el de Púbol, contractat el 1437, d’impressionant naturalisme en les figures dels donants Bernat de Corbera, la seva esposa i fill, i en les de la predel·la, i que serví per identificar el nom de Bernat Martorell com el mestre del retaule de sant Jordi, nom amb el qual era conegut fins aleshores.

Cal fer observar que les estructures corporatives de producció de l’època i l’èxit assolit per la seva obra feren que molta part de la producció del mestre fos executada per oficials de taller, la qual cosa és palesa en certs fragments dels retaules i en un cert adotzenament de tipus inicialment molt reeixit. Quan morí va deixar organitzat el millor obrador pictòric barceloní.

També dirigí la realització de moltes miniatures, com les que es poden veure en el llibre de Marquilles, comentari dels Usatges, realitzat pel seu deixeble i col·laborador Bernat Rauric, i les d’un llibre d’Hores de la seva pròpia mà. Altres obres seves són el retaule de sant Miquel Arcàngel i el retaule de sant Joan Evangelista i sant Joan Baptista, aquests darrers són obres finals de Martorell i molt més fluides que totes les anteriors.

12 pensaments sobre “Martorell, Bernat

 1. Retroenllaç: Barcelona, catedral de | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 2. Retroenllaç: Teixidor, Pere | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Sant Jordi, mestre de | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Púbol | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Ortoneda, Mateu | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Montoliu, Valentí | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Martorell, Bernat (II) | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Huguet, Pere | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Gudiol i Ricart, Josep | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: García de Benavarri, Pere | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Gacies, Arnau | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Deering, Charles | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s