Barcelona, catedral de

(Barcelona, Barcelonès)

Temple principal de la diòcesi de Barcelona. Té com a titulars la santa Creu i santa Eulàlia, des del 1867 té el títol de basílica menor. La primera catedral de Barcelona fou una basílica paleocristiana del s IV, excavada a partir del 1945 i que es conserva en part al subsòl a tocar de la catedral. Malmesa per les incursions musulmanes, el 1045 Ramon Berenguer I i Almodis iniciaren la construcció d’una nova catedral, romànica, que fou consagrada el 1058 per l’arquebisbe Guifred de Narbona.

L’actual edifici gòtic fou començat a construir el 1298 per les dues portes laterals, amb escultures arcaiques de factura italiana. És de planta de tres naus d’igual altura i un sol absis, amb deambulatori i capelles radials, continuades a les col·laterals, amb galeria superior en disposició que aparenta altres dues naus i que dóna al temple una amplitud i una il·luminació característiques. En són coneguts els noms dels arquitectes Jaume Fabre, Bernat Roca, Arnau Bargués, Jaume Solà, Bartomeu Gual i Andreu Escuder, dels s XIV i XV.

Les crugies finals, obra del s XV, comporten un cimbori en situació infreqüent acabat el s XIX, igualment com el parament extern de la façana i de les dues torres laterals, obra de l’arquitecte Josep O. Mestres, segons un projecte del 1408 del mestre Carlí i finançada per l’industrial barceloní Manuel Girona, els hereus del qual feren possible l’acabament del cimbori.

El claustre té capelles en tres costats; el quart és reservat a les sales capitulars, antiga i moderna, i d’administració, així com una antiga capella episcopal (s XIII), dita actualment de Santa Llúcia, fundada pel bisbe Arnau de Gurb.

L’escultura gòtica és representada principalment a la cripta pels sepulcres de santa Eulàlia (obra italiana del s XIV), dels bisbes sant Oleguer (de Pere Sanglada, 1406), de Ramon d’Escales (d’Antoni Canet, 1409) i de Sança Ximenis de Cabrera (de Pere Oller, vers el 1436). Els escultors Claperós treballaren al claustre vers el 1450. Es conserva també, procedent del convent de Santa Caterina, el sepulcre de sant Ramon de Penyafort. A la capella del Santíssim és venerat un crucifix del s XVI anomenat el Sant Crist de Lepant. La porta dita de la Pietat té un relleu de fusta de l’alemany Michael Lochner.

Al mig de la catedral hi ha el cor dels canonges, presidit per la cadira episcopal, del s XIV. El cadirat del cor (els respatllers del qual foren pintats el 1519 amb motiu de la reunió del Toisó d’Or) i la trona, obres de Pere Sanglada i d’altres, és clos amb una parament de marbre amb relleus, de Bartolomé Ordóñez i Pedro Villar, del s XVI. A les capelles es conserven retaules gòtics pintats per Bernat Martorell, Guerau Gener, Miquel Nadal, Lluís Borrassà i Gabriel Alemany. Entre les joies del tresor cal destacar la custòdia i la cadira d’argent del s XV, que li serveix de peanya.

El museu de la catedral conserva pintures gòtiques de Pere Destorrents, Jaume Huguet, Bartolomé Bermejo (la Pietat) i d’altres, el missal de Santa Eulàlia, miniat, així com teixits, brodats, etc. A l’arxiu es conserven papirs (s V-VII), uns dos-cents còdexs, un centenar d’incunables, 40.000 pergamins (s IX-XVII) i les sèries documentals de les institucions vinculades a la catedral.

Enllaç web: catedral de Barcelona

43 pensaments sobre “Barcelona, catedral de

 1. Retroenllaç: Huguet, Pere | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Guislabert de Barcelona | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Girona i Agrafel, Manuel | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Gili, Ramon | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Gil, Ramon | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Gargallo, Lluís Vicent | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: García de Benavarri, Pere | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Galvany i Nonell, Joan | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Francesc (varis) | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Forns i Sabater, Francesc | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Font, Pere (varis) | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Rebomboris del Pa | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Foix, Andreu | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Fluvià i Borràs, Manuel de | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Fletxa, Mateu (el Vell) | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Ferrer i Ramonatxo, Miquel | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Ferrer (varis) | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Fajadell (varis) | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Eulàlia de Barcelona | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Espuny, Joan | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Escales, Ramon d’ | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Duran i de Bastero (germans) | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Destorrents, Ramon | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Despuig (varis) | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Conspiració de l’Ascensió | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Comte (germans compositors) | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Collell, Antoni de | Dades de Catalunya

 28. Retroenllaç: Claperós, Antoni | Dades de Catalunya

 29. Retroenllaç: Castelló (varis) | Dades de Catalunya

 30. Retroenllaç: Caselles, Jaume de | Dades de Catalunya

 31. Retroenllaç: Casa de l’Ardiaca | Dades de Catalunya

 32. Retroenllaç: Carreras i Matas, Francesc | Dades de Catalunya

 33. Retroenllaç: Cardona i Enríquez, Enric de | Dades de Catalunya

 34. Retroenllaç: Carbonell (varis) | Dades de Catalunya

 35. Retroenllaç: Canet, Antoni | Dades de Catalunya

 36. Retroenllaç: Cadira del Rei Martí | Dades de Catalunya

 37. Retroenllaç: Bonet i Zanuy, Constantí | Dades de Catalunya

 38. Retroenllaç: Bonafè, Macià | Dades de Catalunya

 39. Retroenllaç: Bohigas i Masoliver, Josep Maria | Dades de Catalunya

 40. Retroenllaç: Bernat Pelegrí | Dades de Catalunya

 41. Retroenllaç: Arnau Ermengol | Dades de Catalunya

 42. Retroenllaç: Alemany (cognom) | Dades de Catalunya

 43. Retroenllaç: Agustí, Joan | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s