Sant Celoni (Vallès Oriental)

Municipi: 65,23 km2, 152 m alt, 17.588 hab (2017)

Situat a l’esquerra de la Tordera i a les vores del seu afluent el Pertegàs, entre el Montseny i el Montnegre, al nord-est de Granollers, al límit amb la comarca de la Selva. Boscos de pins, alzines, roures, faigs, etc.

Alternen els conreus de secà (cereals i vinya) amb els de regadiu (hortalisses). Ramaderia bovina i ovina; granges avícoles. Important activitat industrial: tèxtil, química, de la construcció, siderometal·lúrgica, de derivats de la fusta, extractiva i alimentària.

La vila és a l’esquerra de la Tordera; església parroquial gòtica, a la façana de la qual, al s XVIII, és feren uns importants i sumptuosos esgrafiats d’estil barroc; capella de Sant Erasme; el 1984 fou inaugurat el Museu de Geologia. Fou el centre del priorat de Sant Celoni i el 1319 els hospitalers hi establiren la comanda de Sant Celoni.

El municipi comprèn, també, el poble de la Batllòria, els pobles rurals de Pertegàs, Montnegre, Fuirosos, Vilardell i Olzinelles, l’església de Santa Maria de Montnegre i el santuari del Puig de Bellver. Àrea comercial de Granollers.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesBall de GitanesCentre ExcursionistaClub Ciclista

8 pensaments sobre “Sant Celoni (Vallès Oriental)

  1. Retroenllaç: Guinart i Candelich, Francesc | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Grau i Casadevall, Pere | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Fuirosos | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Figueras i Colomer, Emili | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Batllòria, la | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Basses, coll de | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Baix Montseny | Dades de Catalunya

  8. Retroenllaç: Vallès Oriental, el – Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s