Girona, catedral de

(Girona, Gironès)

Temple principal de la diòcesi de Girona, que té com a titular santa Maria. La catedral immediatament posterior a la conquesta cristiana (i potser també la dels segles V-VIII) era a l’emplaçament de l’actual. El bisbe Pere Roger restaurà l’edifici el 1015, i decidí la construcció de la catedral romànica, que fou consagrada el 1038, de la qual restà només una part de l’anomenada torre de Carlemany.

Al segle XII fou construït el claustre romànic, amb una gran profusió de decoració. La catedral fou ampliada, a partir del 1312, amb un absis i un deambulatori gòtics, nou capelles i l’inici de tres naus gòtiques, sota la direcció d’Enric de Narbona i el seu germà Jaume de Faveran. Les obres foren deturades el 1347, i el 1357 fou iniciada una nova etapa, sota la direcció dels mestres Pere Capmagre (1357-59), Francesc Saplana (1360-69) i Pere Sacoma (1369-94), que decidiren d’iniciar els murs d’una nau central i única; la variació de tres naus a una, ideada el 1360, no fou posada en pràctica fins el 1386, que Sacoma féu el primer tram, però les obres foren paralitzades per temor que l’estructura no resistís. Continuaren traballant-hi els mestres Guillem Morei i Guillem Bofill.

Després de diverses consultes i vacil·lacions, el 1416 fou convocada pel bisbe Dalmau de Mur una consulta de dotze mestres d’obres del Principat i de Mallorca i, sota la pressió de Bofill, hom decidí d’emprendre la construcció d’una única volta per a la gran nau, amb què s’acabà la catedral: té 50 m de llargada, 34 d’alçada i 22,98 d’amplada (la volta gòtica més ampla que mai ha estat feta). L’obra durà, però, fins al 1604.

El campanar fou bastit a partir del 1580, i la gran escalinata d’accés (de noranta graons), a la fi del segle XVII; la façana, completada recentment, fou projectada per Pere Costa el 1730. La porta dels Apòstols, que devia ésser la principal, hom la va acabant actualment, segons el primitiu projecte, atribuït a Guillem Morei (1366).

A l’interior es conserven la cadira episcopal i l’ara de marbre del segle XI, el baldaquí d’argent repussat (segles XIII-XIV) i el retaule (1325), també d’argent repussat, obra del mestre Bartomeu, de Pere Berneç i de Ramon Andreu, i nombroses tombes, algunes de les quals amb decoració gòtica.

A la banda de ponent del claustre, entre la catedral i la torre Cornèlia (1362), hi ha les sales capitulars, amb peces com el Tapís de la Creació (segle XII), el Beatus (segle X), l’arqueta d’Hisäm II, les butlles en papirs del 891 i el 897, l’estàtua de Carlemany (venerat durant segles com a sant) o de Pere III el Cerimoniós (segle XIV) i el ric arxiu documental catedralici.

Enllaç web: catedral de Girona

36 pensaments sobre “Girona, catedral de

 1. Retroenllaç: Sant Climent de Peralta | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Sacoma, Pere (s XIV) | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Ponç VI d’Empúries | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Ponç V d’Empúries | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Pau, Bernat de | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Papell i Carreras, Bernat | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Oller, Pere | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Ninot i Verdera, Josep | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Narbona, Enric de | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Mates, Pere | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Masramon i de Ventós, Joaquim Maria | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Maranyà | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Ifern, Narcís | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Ifern, Francesc | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Bonifaç i Massó, Lluís | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Gincamps, Joan | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Gas, Josep | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Força Vella, la | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Fita i Molat, Domènec | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Ferrer, Joan (varis) | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Faveran, Jaume de | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Enric de Narbona | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Cruïlles, Gilabert de (varis) | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Cruïlles, Berenguer de | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Creació, Tapís de la | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Cots, Bartomeu | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Cors (varis) | Dades de Catalunya

 28. Retroenllaç: Comte (germans compositors) | Dades de Catalunya

 29. Retroenllaç: Coll, Antoni | Dades de Catalunya

 30. Retroenllaç: Claperós, Antoni | Dades de Catalunya

 31. Retroenllaç: Cirera, Tomàs | Dades de Catalunya

 32. Retroenllaç: Cervià (varis/es) | Dades de Catalunya

 33. Retroenllaç: Botonac i de Castellnou, Jaspert de | Dades de Catalunya

 34. Retroenllaç: Artau, Francesc | Dades de Catalunya

 35. Retroenllaç: Agustí, Joan | Dades de Catalunya

 36. Retroenllaç: Girona, bisbat de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s