Treball, Conselleria de

(Catalunya, 19 desembre 1932 – 1939)

Organisme de govern de la Generalitat. Creat per decret, juntament amb els altres departaments.

D’acord amb l’Estatut, la legislació social corresponia a la República i l’execució de les lleis en territori català a la Generalitat; per tant les delegacions provincials del ministeri del treball i tots els tribunals industrials que actuaven en territori de Catalunya passaren a dependre de la Generalitat.

El setembre de 1933 fou creat el Consell de Treball de Catalunya, que era l’organisme consultiu superior del govern de la Generalitat en tot el que afectés l’execució de les lleis de treball i que informava el conseller sobre els recursos interposats contra les resolucions dels Tribunals Mixts.

Després dels Fets del Sis d’Octubre (1934) i fins a l’abril de 1935 el ministeri reassumí aquestes facultats i nomenà un delegat a Catalunya. La Consellera s’anà estructurant d’acord amb les necessitats de cada moment.

El principal problema que hagué d’afrontar fou el de la manca de treball provocada per la crisi econòmica; per això fou creat l’Institut contra l’Atur Forçós i una Secció de Col·locació Obrera, Crisi de Treball i Estadística.

A partir del juliol de 1936 la conselleria organitzà el treball amb el doble objectiu de guanyar la guerra i impulsar una transformació socialista de la societat. El mes de juliol de 1937 creà l’Institut d’Adaptació Professional de la Dona per tal de substituir els treballadors mobilitzats.

Fou restablerta el 1978, amb la restauració de la Generalitat de Catalunya.

Un pensament sobre “Treball, Conselleria de

  1. Retroenllaç: Barrera i Maresma, Martí | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s