Busca, la

(Barcelona, vers 1450 – 1462)

Partit contra l’oligarquia urbana, enfrontat a la Biga, partit de l’alta burgesia. Davant la crisi de mitjan segle XV i contrària a les opinions i als interessos de la Biga, propugnava la devaluació de la moneda, el proteccionisme i la reforma i sanejament del govern municipal. Agrupà principalment mercaders, artistes i menestrals.

Cercà i trobà el suport reial, gràcies al governador Galceran de Requesens, aconseguiren l’accés al govern municipal monopolitzat per la Biga, contrària a aquestes mesures. Aconseguí la primera victòria amb l’aprovació oficial, per part de la reina Maria (1452), del Sindicat dels Tres Estaments i Poble de Barcelona, en el qual la Busca tingué un paper predominant.

Amb el nomenament de Requesens com a lloctinent reial a Catalunya en lloc de la reina, aquest donà el poder a la Busca el 30 de novembre de 1453, i començà un curt període de redreç de la crisi i suscitaren l’entusiasme popular.

Les divisions internes de la Busca entre moderats i radicals i la popularitat de la Biga, que capitalitzà la defensa del príncep Carles de Viana i l’oposició a Joan II, tornà el poder a la Biga, la qual desféu el sindicat (1462) i executà els principals dirigents de la Busca moderada, i començà una llarga guerra contra Joan II (1462-72), que acabà, però, sense aconseguir l’objectiu d’afermar-se en el poder.

8 pensaments sobre “Busca, la

  1. Retroenllaç: Batlle i Gallart, Carme | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

  2. Retroenllaç: Alfons IV de Catalunya | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Joan II de Catalunya | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Joan II, Guerra contra | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Destorrent i Casa-saja, Pere | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Destorrent | Dades de Catalunya

  7. Retroenllaç: Carbonell i de Soler, Pere Miquel | Dades de Catalunya

  8. Retroenllaç: Requesens i de Santacoloma, Galceran de | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s