Publicidad, La

(Barcelona, 25 febrer 1878 – 1 octubre 1922)

Diari en castellà. En fou director Eusebi Corominas i Cornell (1878-1906). Era alhora informatiu i polític, dins el camp republicà possibilista. Es féu cèlebre per la campanya que hi menà Jacint Verdaguer arran del seu conflicte amb la jurisdicció eclesiàstica, campanya a la qual el diari, anticlerical, tenia interès a fer costat.

Es mostrà contrari al catalanisme, especialment des que Alejandro Lerroux hi publicà articles, secundats pels d’Adolf Marsillach i Lleonart; el diari caigué sota el control del partit radical i, el 1906, n’esdevingué director Emili Junoy i Gelabert, lloctinent de Lerroux a Barcelona, però tant aquest com la majoria dels redactors del diari abandonaren els radicals i se sumaren al moviment de Solidaritat Catalana.

El 1907 Romà Jori i Llobet n’esdevingué redactor en cap. Poc després, Lluís Companys i Laureà Miró intentaren de posar el diari al servei del partit reformista de Melquíades Álvarez, però l’adquirí el navilier Antoni Tayà (1915), que en confià la reorganització a Amadeu Hurtado. Aquest nomenà Romà Jori com a director, i assegurà la col·laboració d’importants periodistes, que donaren al diari un to catalanista i defensor de la classe obrera.

Però el 1921, per dificultats econòmiques, la família Tayà vengué el diari a la Federació Patronal, que en modificà l’orientació, però no pogué sostenir-lo. Adquirit al cap d’un any pel nou partit Acció Catalana, fou gradualment convertit en un diari en català. Completat aquest procés, el diari prengué el nou nom de “La Publicitat”.

11 pensaments sobre “Publicidad, La

 1. Retroenllaç: Oliva i Bridgman, Joan | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Moragas i Maseras, Rafael | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Montaner y Castaño, Joaquín | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Rahola i Llorens, Carles | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Marquina i Angulo, Rafael | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Companys i Jover, Lluís | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Junoy i Gelabert, Emili | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Soldevila i Zubiburu, Carles | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Nin i Pérez, Andreu | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Costa i Pujol, Carles | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Corominas i Cornell, Eusebi | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s