Verdaguer i Santaló, Jacint

(Folgueroles, Osona, 17 maig 1845 – Vallvidrera, Barcelona, 10 juny 1902)

Poeta i escriptor romàntic. Conegut popularment per Mossèn Cinto. De família camperola, a 11 anys ingressà al seminari de Vic, visqué en una masia de Sant Martí de Riudeperes, on féu de pagès i després de preceptor. Aquests anys de seminari i de vida camperola crearen en ell una facultat d’identificació amb la poesia popular, característica de tota la seva obra.

Va concórrer als Jocs Florals, on fou distingit l’any 1865. El 1867 presidí les reunions de l’Esbart de Vic, els membres del qual havien de tenir gran importància en la renaixença literària de la comarca, i el 1870 fou ordenat sacerdot.

Format en la preceptiva clàssica, se sentí atret per l’èpica; va concebre un poema sobre el descobriment d’Amèrica i, en el curs de la realització, la idea primitiva evolucionà fins a esdevenir el poema L’Atlàntida, premiat als Jocs Florals de Barcelona del 1877. El 1879 publicà Idil·lis i cants místics i el 1880, any en què fou proclamat mestre en gai saber, va publicar Cançons de Montserrat i Llegenda de Montserrat (versió definitiva, 1888-89).

verdaguer_jacint1L’Oda a Barcelona (1883) acusa la influència de V. Hugo i conté una erudició mitològica i històrica que no ofega la inspiració ni l’impuls patriòtic. El 1885 publicà Canigó, hi perduren elements descriptius de la natura i l’obsessió d’interpretar el paisatge amb criteri cosmogònic (com en els primers cants de L’Atlàntida), però el to líric i la influència formal de l’èpica de l’edat mitjana (atribuïble potser a l’estudi de la poesia heroica-popular reivindicada per Milà i Fontanals) donen al conjunt més humanitat i frescor. El 1887 publicà El somni de Sant Joan i el 1890 inicià la publicació de la trilogia Jesús infant (1896), on són glosades llegendes dels Evangelis apòcrifs amb la musicalitat i la capacitat emotiva dels millors Idil·lis.

El 1893 s’inicià l’època dolorosa de la vida de Verdaguer marcada per la influència de persones que explotaven la ingenuïtat del poeta. Verdaguer era almoiner del marquès de Comillas, i sembla que algunes persones es valien de la seva ingenuïtat amb preteses intuïcions místiques; aleshores fou retirat al santuari de la Gleva, prop de Vic. Abandonà el retir sense permís del bisbe i aquest el privà de la celebració de la missa (1895).

La polèmica arribà al carrer amb els articles de Verdaguer aplegats a En defensa pròpia. A aquesta època pertanyen les obres Roser de tot l’any (1894), Sant Francesc (1895) i Flors del calvari (1896). El 1898 li foren retornades les llicències i passà a la diòcesi de Barcelona, on li fou concedit un benefici a la parròquia de Betlem. Els reculls Santa Eulària (1899), Aires del Montseny (1901), Flors de Maria i una abundant producció de tema eucarístic (pòstuma) constitueixen les obres més importants d’aquesta darrera època.

Morí a la Vil·la Joana, i l’enterrament constituí una gran manifestació popular de dol.

La poesia de Verdaguer, lligada al convencionalisme dels certàmens acadèmics, troba el to autèntic quan interpretava les llegendes populars (religioses o profanes); l’apropament al poble era assolit no solament pels camins del sentiment i l’emoció, sinó per un art de llenguatge i de l’expressió poètica que donaren flexibilitat moderna a l’idioma. Aquestes qualitats són també aplicables a la prosa: Rondalles (1905); discursos (Record necrològic de Rubió i Ors), i l’expressivitat descriptiva del Diari d’un pelegrí a Terra Santa (1886).

36 pensaments sobre “Verdaguer i Santaló, Jacint

 1. Retroenllaç: Folgueroles (Osona) | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 2. Retroenllaç: Barres catalanes | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 3. Retroenllaç: Barre, Jordi | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 4. Retroenllaç: Badenes i Dalmau, Francesc | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 5. Retroenllaç: Simó i Monllor, Isabel-Clara | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 6. Retroenllaç: Avenç, Tipografia de L’ | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 7. Retroenllaç: Aureneta, L’ | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 8. Retroenllaç: Arimany i Coma, Miquel | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 9. Retroenllaç: Alió i Brea, Francesc | Dades de Catalunya i dels Països Catalans

 10. Retroenllaç: Agrupació Excursionista de Catalunya | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Maristany i Oliver, Pere Guerau | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Selecta, Editorial | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Rierola i Masferrer, Francesc | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Casacuberta i Roger, Josep Maria de | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Revista Catalana (1889-92) | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Esclasans i Folch, Agustí | Dades de Catalunya

 17. Retroenllaç: Publicidad, La | Dades de Catalunya

 18. Retroenllaç: Pinya, Pere | Dades de Catalunya

 19. Retroenllaç: Pi de les Tres Branques, el | Dades de Catalunya

 20. Retroenllaç: Pepratx, Justí | Dades de Catalunya

 21. Retroenllaç: Pedralbes, palau de | Dades de Catalunya

 22. Retroenllaç: Pàtria | Dades de Catalunya

 23. Retroenllaç: Palau i González de Quijano, Pere | Dades de Catalunya

 24. Retroenllaç: Menéndez Pelayo, Marcelino | Dades de Catalunya

 25. Retroenllaç: Guilleumas i Brosa, Rosalia | Dades de Catalunya

 26. Retroenllaç: Güell i López, Isabel | Dades de Catalunya

 27. Retroenllaç: Montoliu i de Togores, Manuel de | Dades de Catalunya

 28. Retroenllaç: Despujol i Dusay, Ignasi Maria | Dades de Catalunya

 29. Retroenllaç: Creu del Montseny, La | Dades de Catalunya

 30. Retroenllaç: Blazy, Joan Baptista | Dades de Catalunya

 31. Retroenllaç: Atlàntida, L’ | Dades de Catalunya

 32. Retroenllaç: Atlàntida, L’ | Dades de Catalunya

 33. Retroenllaç: Virolai | Dades de Catalunya

 34. Retroenllaç: Pensament Català, Lo | Dades de Catalunya

 35. Retroenllaç: Oda a Barcelona | Dades de Catalunya

 36. Retroenllaç: En defensa pròpia | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s