Collserola, serra de

(Barcelonès / Vallès Oriental)

Massís de la Serralada Litoral Catalana, s’estén en direcció nord-est – sud-oest, paral·lelament a la costa, entre les dues comarques, limitat pels rius Besòs (nord) i Llobregat (sud). La depressió del Vallès en limita el vessant septentrional, mentre que al meridional s’obre al pla de Barcelona.

La màxima altura és el cim del Tibidabo (512 m alt), seguida per Sant Pere Màrtir (399 m), a l’extrem sud-oest, el turó de Valldaura (353 m) i Vallvidrera (313 m); a l’extrem septentrional cal destacar el turó de Montcada. Cal esmentar-ne també els contraforts meridionals -envaïts per les edificacions-, el Puget i Monterols, que separen les valls de Sarrià i Vallcarca, i el turó de la Peira, que separa aquesta última de la d’Horta; les rambles i rieres d’aquestes valls estan cobertes en tot el seu curs per la ciutat.

Quant a la vegetació, a l’obaga, el bosc és molt dens, amb predomini de pinedes, rouredes i alzinars als sectors més alts; en canvi, a la solana, predomina una vegetació molt degradada, producte de la urbanització i els continus incendis. El 1987 es constituí un gran parc metropolità (11.000 ha), amb algunes àrees (la Font Groga) dotades de protecció especial pel seu gran valor ecològic.

13 pensaments sobre “Collserola, serra de

 1. Retroenllaç: Monterols, turó de | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Madrona | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Horta | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Font-rúbia, monestir de | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Font Groga | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Floresta, la | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Flor de Maig, la | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Coll, el | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Arrabassada, l’ | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Tibidabo, el | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Serola, coll | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Sant Genís dels Agudells | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Collserola, torre de – Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s