Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat)

Municipi: 6,99 km2, 27 m alt, 86.072 hab (2016)

Estès a la zona al·luvial deltaica del Llobregat i sobre el pla inclinat de Collserola, anomenats popularment Cornellà de Baix i Cornellà de Dalt, a l’oest de Barcelona, ciutat amb la qual forma pràcticament una conurbació.

L’agricultura de secà (blat i garrofers) i el regadiu (hortalisses i arbres fruiters), regat pel canal de la Infanta, i la ramaderia (bovina i avicultura), tradicionals recursos econòmics del municipi, són avui en regressio davant el ràpid procés d’urbanització i industrialització. Els sectors industrials més desenvolupats són el siderometal·lúrgic, el de la construcció, el del cautxú, el químic i el del vidre.

El creixement demogràfic del municipi, amb una població immigrada que arriba al 65%, ha estat espectacular, sobretot entre el 1950 i el 1980 en què va passar de 10.000 h a més de 90.000.

El nucli primitiu de la ciutat, sorgit al voltant de l’església parroquial de Santa Maria (que ha estat refeta modernament) i prop seu, damunt un turó on hi ha el castell de Cornellà, separa els dos grans sectors de població de Cornellà de Baix (on hi ha els barris de Millars, la Riera, Almeda i Can Mercader, Femades, Solanes, la Remunta, la Ribera, Can Fatjó i Campreciós) i Cornellà de Dalt (amb els barris del Pedró, la Gavarra, Sant Ildefons i les Arenes), i actualment dividits en cinc parròquies. Sobre un turó, enmig de l’expansió urbanística, hi ha el castell de Cornellà, esmentat ja al s XII i refet posteriorment. A Cornellà de Baix destaca el palau de Can Mercader, del s XIX, amb un extens arxiu i importants col·leccions de mobles i pintures. A la casa de la vila han estat trobades restes d’una vil·la romana i d’un temple pre-romànic.

Enllaços web: AjuntamentEstadístiquesInstitut Francesc Macià

6 pensaments sobre “Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat)

  1. Retroenllaç: Elias i Bracons, Francesc | Dades de Catalunya

  2. Retroenllaç: Muntaner i Torruella, Ramon | Dades de Catalunya

  3. Retroenllaç: Casas i Pallerol, Jaume | Dades de Catalunya

  4. Retroenllaç: Can Fatjó | Dades de Catalunya

  5. Retroenllaç: Bas i Gelabert, Ramon | Dades de Catalunya

  6. Retroenllaç: Baix Llobregat, el | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s