Vallcarca

(Barcelona, Barcelonès)

(ant: Vallcàrquera)  Barri, situat a l’antic terme municipal d’Horta, al límit amb el de Gràcia, entre l’avinguda de la República Argentina i el passeig de la Vall d’Hebron.

El nucli més antic és el de la Farigola, situat entre el Coll i la riera de Vallcarca, al voltant del qual a la fi del segle XIX s’anà configurant un dels barris d’estiueig de la menestralia barcelonina (urbanització de Can Falcó, en terres del baró de la Barre de Flandes).

Format per cases de planta baixa, alguna petita indústria, torres (sobretot als carrers de Gustavo Bécquer i del Baró de la Barre) i camps, s’hi inicià a partir dels anys 1950 un lent procés d’edificació en alçada.

Es comunica amb la Vall d’Hebron per l’avinguda de l’Hospital Militar (antiga riera de Vallcarca), amb el barri dels Penitents pel carrer d’en Gomis, i amb els barris del Carmel i d’Horta pel passeig de la Mare de Déu del Coll. Té el grup escolar Felip Bertran i Güell, antiga escola municipal de la Mancomunitat (Grup La Farigola).

El seu territori formava part de l’antiga parròquia de Sant Genís dels Agudells, i al segle XIX era un dels quatre districtes en què era dividit el terme municipal d’Horta; el 1905 tenia 1.779 h, una tercera part de la població d’Horta.

Juntament amb el barri dels Penitents forma un sol barri administratiu dins del districte de Gràcia.

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s