Carlina, Primera Guerra

(Estat espanyol, 2 octubre 1833 – 6 juliol 1840)

(o Guerra dels Set AnysGuerra civil. Tingué els principals escenaris a les terres de Navarra i del País Basc, al Maestrat i a les zones interiors de Catalunya; la costa i les ciutats catalanes restaren dominades pels liberals.

La guerra fou, essencialment, un enfrontament entre els exèrcits regulars isabelins i les àgils formacions carlines, no tan ben equipades, però afavorides per la coneixença del terreny muntanyenc on solien actuar; la lluita es desenvolupà amb gran ferotgia per part de tots els bàndols, sobretot fins que no fou signat el conveni de lord Eliot (abril 1835), encaminar a assolir un tracte humà per als presoners.

A Catalunya predominaren una sèrie de caps de quadrilles que mai no acceptaren d’unificar les seves tropes sota la direcció d’una sèrie de comandants generals que envià don Carles. Per això la guerra a Catalunya no superà la fase de guerrilles. En canvi, al Maestrat, Ramon Cabrera aconseguí d’imposar-se i dominar des de Morella un extens territori.

Del maig al novembre de 1837 hom assajà una operació audaç; l’expedició Reial, anomenada així perquè hi participava el mateix pretendent, Carles V, partí d’Estella, travessa Aragó i Catalunya (on s’hi afegí Cabrera amb els seus homes) i es dirigí cap a Madrid, on, a les portes de la capital, les forces governamentals obligaren els carlins a retirar-se.

Després de signar-se el conveni de Vergara (agost 1839), Cabrera resistí encara al Maestrat i a Catalunya, però a la fi es va veure obligat a traspassar amb els seus homes la frontera francesa (juliol 1840).

Al cap de poc temps, aparegueren a Catalunya una sèrie de petites partides, formades sobretot per antics combatents carlins, que foren anomenats trabucaires. Aquestes partides, encara que es presentaven com a defensores de don Carles, eren autèntiques quadrilles de bandolers.

El 1845, Carles V abdicà en el seu fill Carles Lluís (Carles VI), que hom intentà de casar-lo amb Isabel II, però, en fracassar, començà la Segona Guerra Carlina.

16 pensaments sobre “Carlina, Primera Guerra

 1. Retroenllaç: Castellar i de Lledó, Josep de | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Calonge i Fenollet, Eusebi de | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Busa | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Borbó, Carles Maria Isidre de | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Torre-roja, comtat de la | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Sant Salvador | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Puig, Josep | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Pons i Viladas, Josep | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Plana i Montcada, Ignasi | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Peracamps, accions de | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Patuleia | Dades de Catalunya

 12. Retroenllaç: Junta de Berga | Dades de Catalunya

 13. Retroenllaç: Janer i Anglarill, Anna Maria | Dades de Catalunya

 14. Retroenllaç: Isabel II d’Espanya | Dades de Catalunya

 15. Retroenllaç: Halen y Sarti, Antonio van | Dades de Catalunya

 16. Retroenllaç: Grinyó, Maria | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s