Cabrera i Grinyó, Ramon

(Tortosa, Baix Ebre, 27 desembre 1806 – Wentworth, Surrey, Anglaterra, 24 maig 1877)

Militar carlí i primer comte de Morella. Destinat al sacerdoci per la seva família, deixà el seminari per unir-se als partidaris del pretendent Carles al Maestrat (1833). Aviat entrà en contacte amb Carnicer, cap de les partides del Baix Aragó, i, en morir aquest, el 1835, fou cap de les forces carlistes d’Aragó, el Maestrat i la zona de Tortosa. Fortificà la vila de Cantavella i hi establí el seu quarter general, amb administració rudimentària i dipòsit de l’exèrcit.

Executada la seva mare Maria Grinyó pels liberals (1836), prengué fortes represàlies (fou popularment conegut per el tigre del Maestrat) i mantingué el domini al Maestrat. Cap al 1838 arribà al punt culminant del seu poder: ocupava la província de Terol, gairebé tota la de Castelló, part de les de Tarragona, Saragossa, València, Conca i Guadalajara, i alguns sectors d’Alacant, Múrcia i Albacete. Les seves forces, ben organitzades, formaven un veritable exèrcit, amb vint mil homes d’infanteria i vuit-cents de cavalleria.

No va acceptar el Conveni de Bergara (ago/1839) i continuà la guerra. Espartero dirigí l’atac final contra Cabrera, el qual emmalaltí inoportunament. Passà a la Catalunya Vella i després, considerant inútil la resistència, passà a França (1840). Tornà per dirigir la segona guerra carlina (1848-49), però després d’alguna petita victòria, hagué d’anar-se’n altra vegada a França.

Un any més tard es casava, a Londres, amb Marianne Catherine Richards, rica propietària anglesa, i s’hi establí. Amb el temps, anà evolucionant cap a un liberalisme moderat. Quan el pretendent Carles VII volgué iniciar una nova guerra, entrà en contacte amb Cabrera, però aquest acabà refusant i es decidí a reconèixer Alfons XII com a rei (1875).

11 pensaments sobre “Cabrera i Grinyó, Ramon

 1. Retroenllaç: País Valencià, el | Dades de Catalunya

 2. Retroenllaç: Morella, comtat de | Dades de Catalunya

 3. Retroenllaç: Maestrat, ducat del | Dades de Catalunya

 4. Retroenllaç: Forcadell i Mitjavila, Domènec | Dades de Catalunya

 5. Retroenllaç: Dara i Zamora, Maria Lluïsa | Dades de Catalunya

 6. Retroenllaç: Córdoba i Miguel, Bonaventura de | Dades de Catalunya

 7. Retroenllaç: Carlina, Segona Guerra | Dades de Catalunya

 8. Retroenllaç: Calonge i Fenollet, Eusebi de | Dades de Catalunya

 9. Retroenllaç: Borbó i d’Àustria-Este, Carles de | Dades de Catalunya

 10. Retroenllaç: Carlina, Primera Guerra | Dades de Catalunya

 11. Retroenllaç: Grinyó, Maria | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s