Solé i Sabarís, Lluís

(Gavà, Baix Llobregat, 18 maig 1908 – Capellades, Anoia, 14 juliol 1985)

Geòleg i geògraf. Germà de Felip. Cursà els estudis universitaris a Barcelona (1925-29). Fou catedràtic de geografia física (des del 1943 al 1978) i director del departament de Geomorfologia i Geotectònica de la Universitat de Barcelona. Dirigí la secció Catalana de l’Instituto Lucas Mallado (geologia) del CSIC.

Col·laborà en nombroses revistes especialitzades i també en la confecció de diversos fulls del mapa geològic d’Espanya, a escala 1:50.000. Ha dirigit obres de geografia, entre les quals sobresurt la Geografia de Catalunya (1958-82). Entre les seves obres excel·leixen els estudis sobre les terrasses del Segre i Los Pirineos (1951), encara avui la millor geografia física i humana sobre el Pirineu.

Fou el sistematitzador de la geomorfologia peninsular (1r volum de la Geografía de España y Portugal, 1952), de les oscil·lacions de nivell al Mediterrani occidental i de la geografia física de Catalunya, on encunyà i definí molts termes orogràfics (Serres Interiors i Exteriors del Prepirineu, Zona de les Nogueres, Subpirineu, Serralada Transversal, Sistema Mediterrani, Altiplà Central, Depressió Central) i afins (relleu montserratí, muntanya oriental humida).

Un pensament sobre “Solé i Sabarís, Lluís

  1. Retroenllaç: Solé i Sabarís, Felip | Dades de Catalunya

Respondre

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s